Együtt a testvértelepülésekkel

Kulturális rendezvény. Együtt ünnepelnek a maroshévízi magyarok | Fotó: Rmdsz, Maroshévíz

Testvértelepülésekkel ünneplik Maros­hévízen a tizedik Művelődési Magyar Napokat szeptember 9–11. között. A rendezvény keretében, szombaton tartják a 15. Dr. Urmánczy Nándor Emléknapot is.

Színes programsorozattal várja az érdeklődőket a Maroshévízi Művelődési Magyar Napokra a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület és a maroshévízi RMDSZ. Az általuk szervezett esemény pénteken délután kezdődik a meghívottjainak és testvértelepülések képviselőinek fogadásával. Jelen lesz Bodó Miklós, Budapest 15. kerületének polgármestere, valamint Galgahévíz és Marcali községek is képviseltetik magukat Magyarországról – tájékoztatott Czirják Károly, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke.

Fotó: Rmdsz, Maroshévíz

Kulturális programot is ajánlanak: gyergyószéki színészek, zenészek és alkotók mutatják be pénteken este 7 órától a Szent Anna-tó legendáját a maroshévízi művelődési házban.
Szombaton tartják a 15. Dr. Urmánczy Nándor Emléknapot, amit igeliturgiával kezdenek a katolikus templomban, majd megkoszorúzzák az Urmánczy-család sírboltját. Ezen a napon adják át az Urmánczy Nándor Díjat is, amit olyan személyiségek kapnak évente, akik a magyarságért, a városért, illetve Urmánczy Nándor munkásságának megismertetéséért, tovább éltetéséért tevékenykednek.
Ezt követően a művelődési ház ad otthont a könyvbemutatóknak, filmvetítésnek, és Bajkó Ramóna Regina festménykiállításának. Az eseménysorozat vasárnap főzőversennyel zárul az Urmánczy strand udvarán, ami alatt fellép a gyergyóremetei fúvószenekar.
A Maroshévízi Művelődési Magyar Napok szervezője elmondta, céljuk, hogy a magyar közösséget minél jobban összehozzák, több időt töltsenek együtt, és azáltal, hogy a magyarországi testvértelepülések is minden évben eljönnek, kapcsolatok alakuljanak ki ne csak civil szervezeteken, iskolákon keresztül, hanem személyesen is.

Fórika Dóra

: an accessible web community