Egyszeri, 700 lej értékű támogatást biztosítanak júliusban a nyugdíjasoknak

Illusztráció

A támogatást azok kapják, akiknek a nyugdíja 2000 lej alatt van, vagy ezzel megegyezik. Erről a kormány mai ülésén döntöttek, és mintegy 3 millió 300 ezer embert érint. A pótlék része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel védik a munkahelyeket, és a rászorulókat segítik a háború, illetve a járvány okozta gazdasági válságban – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a kormányülést követően.

Az RMDSZ elnöke rámutatott: a kormány hétről hétre fogadja el az intézkedéscsomagban szereplő támogatásokat. Eddig emelték a bruttó minimálbért a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, duplájára emelték a kórházi ellátásban és az időseket ellátó rendszerben az étkezésre szánt napi pénzösszeget, étkezési utalványokkal támogatják az egyszülős vagy legalább két gyereket nevelő családokat, a garantált bérminimumon élőket, a fogyatékkal élőket, valamint az 1500 lej alatti kisnyugdíjasokat. Az állami beruházásokat, mivel a gazdaságot életben tartják, ezután is támogatja a kormány, üzemanyagpótlékot kapnak az árufuvarozók és személyszállítók, forgótőke-támogatást a hazai mezőgazdasági vállalkozások.

– Bár az intézkedések a költségvetést nyomás alá helyezik, most az a legfontosabb, hogy a gazdaságot, a munkahelyeket, a nyugdíjasokat védjük, a rászorulókat segítsük – szögezte le Kelemen Hunor.

Az RMDSZ közlése nyomán

(sm) HN-információ

: an accessible web community