Egyre több iskola kényszerül részleges online oktatásra a megyében

ILLUSZTRÁCIÓ

Hargita megyében hétről hétre egyre több iskolában tanulnak sárga forgatókönyv szerint a diákok a koronavírusos fertőzéses esetek számának növekedése miatt. A megyei vészhelyzeti bizottság pénteken közzétette a jövő heti iskolába járási szabályokat.

Az újonnan életbe lépő rendelkezéseket a tanfelügyelőség és az egészségügyi igazgatóság által tett javaslatok alapján fogalmazták meg, ezek az egyes településeken kimutatott újabb fertőzések számát veszik alapul.

A megye 423 oktatási intézménye közül 262-ben zöld forgatókönyv szerint zajlik az oktatás, 153 – az elmúlt héthez viszonyítva 48-cal több – iskolában az elemisek, valamint a végzős évfolyamok részvételével, sárga besorolás szerint. Utóbbi lép érvénybe Tusnádfürdőn, Csíkszentgyörgyön, Korondon, Galócáson, Farkaslakán, Homoródalmáson, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Csíkpálfalván, Nagygalambfalván, Románandrásfalván, Salamáson, Várhegyen, Gyergyóújfaluban, Maroshévízen, Tölgyesen és Varságon.

A megyében három egységben zajlik majd piros forgatókönyv szerint, majdnem teljesen online térben az oktatás. Ez azt jelenti, hogy az elemi és végzős osztályok tanulói 50 százalékos részvétellel jelen lehetnek a tanintézményben, az osztály másik fele pedig online kapcsolódik be a tanórába. Az érintett intézmények az oklándi és a hozzá tartozó települések iskolái.

A prefektusi hivatal által közzétett adatok szerint a legtöbb Hargita megyei településen egy ezrelék alatt van még mindig a fertőzési ráta, tizenegy településen 1,5 és 3 ezrelék közötti, míg Oklándon 3 ezrelék fölött van.

Az elmúlt 24 órában egyébként 36 új koronavírusos fertőzést mutattak ki a megyében, míg 25 személyt gyógyultnak nyilvánítottak. A pénteki adatok alapján a megye jelenlegi fertőzési rátája 0,99 ezrelék.

HN-információ

: an accessible web community