Egyre kevesebb a juhos gazda

Minden gazda öt juhot és egy kost nevezett be. Állatmustra

Ismét Kászonaltíz adott otthont a IV. Országos Vöröspofájúber­ke-­ki­á­llí­tásnak, ahol több mint negyven gazda mérte össze juhállományát. Az esemény legfőbb célja, hogy felkarolja a vöröspofájú berke fajtáját és minél több gazdát biztasson ennek tenyésztésére.

Idén több mint negyven gazda vett részt a IV. Országos Vöröspofájúberke-kiállításon, ahová minden gazda öt juhot és egy kost hozhatott az állományából. Az elmúlt évekhez hasonlóan, szombaton is Kászonaltízbe utazhattak a kiállítás iránt érdeklődők. Tavalyhoz hasonlóan, idén is a Vackorok nevű dűlőben tartották a kiállítást. Az esemény fél hétkor pásztorreggelivel indult, majd a délután folyamán kutyabemutatóval, szakmai előadásokkal, illetve kulturális programokkal folytatódott.
– Köszönjük mindenkinek, hogy itt vannak évről évre és elhozzák az állataikat szemlére. Évekkel ezelőtt nagy fába vágtuk a fejszénket, hisz szerettük volna megmutatni ország-világnak ezt a hagyományos székely juhfajtát, amely itt alakult ki. Fontos, hogy fenntartsuk ezt a fajtát, továbbvigyük őseink eddigi munkáját, hisz a vöröspofájú berkének itt lehet jövőt teremteni Székelyföldön – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, az esemény védnöke.
A zsűri többek között a fajtajelleget, testméretet, a gyapjú minőségét és színét, valamint az ápoltságot is figyelembe vette az értékelésnél. Fontos volt, hogy a berke izzóbb vörös legyen, ne legyen durva gyapja, a lábszárait pedig ne fedje gyapjú. Mint megtudtuk, a juhoknál az 50–55 kilogramm közötti súly az ideális, a kosoknál pedig a 80–85 kilogramm. A kosok szarvának alakulása sem érdektelen: csigás szarv kell legyen, amely másfél fordulatot ír le.
A legszebb kos és legszebb juhok tematikában hirdettek dobogós helyezéseket. A legszebb kosért járó első díjat az illyefalvi Domokos Huba vihette haza, a másodikat a hilibi Szabó Sándor, a harmadikat pedig az Örményszékesről érkező Darie Ionel. A legszebb juhokért járó első díjat a kézdimartonfalvi Molnár Ede vihette haza, a másodikat a csernátoni Kászoni László, a harmadikat pedig a csatószegi Kerekes Csaba.
Az úgynevezett összetett versenyben, ahol a juhok és kosok elért eredményeit összesítik, az első helyen a hilibi Szabó Sándor végzett, a dobogó második fokán a csatószegi Kerekes Csaba, a harmadikon pedig az illyefalvi Koosz Alfréd állhatott.
A szakmai előadásokon jelen volt Benedek Alpár, aki a takarmányozási tudnivalókról számolt be, valamint Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a jogszabályi kihívásokról és állattenyésztési lehetőségekről beszélt. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kitért a medvék helyzetére: kiemelte, hogy vannak engedélyek kilőni medvéket az állomány szabályozása érdekében, viszont a vadásztársulatok egy része nem akar olyan egyedet kilőni, amely nem értékes a számukra.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community