Egymillió látogatóra számítanak

A csúcsmodell...

A kétévente megszervezésre kerülő Frankfurti Nemzetközi Autószalon tegnaptól megnyitotta kapuit, igaz, csak a szakmabeliek számára, mert a nagyközönség azt szeptember 19–27. között keresheti fel. A világ egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvényén az idén 38 ország közel 1100 kiállítója vesz részt, és mintegy 210 premierre lehet számítani. A szervező, a Német Autógyártók Egyesülete (VDA) illetékesei azt közölték, hogy a kiállítási felület 230 000 négyzetméter, és előreláthatólag közel egymillió látogatóra lehet számítani. Nehéz lenne kiragadni az újdonságok közül valamelyiket. De lesz egy abszolút premier, amire érdemes néhány sorban utalni, ugyanakkor említést érdemelhet a Dacia részvétele is.

A csúcsmodell...
A csúcsmodell…

Az előzetes értesülések szerint az idei rendezvény keretében a legnagyobb érdeklődést a városi 4 x 4-es modellek válthatják ki, lévén, hogy sok újdonságot kínálnak. Legyen szó hozzáférhetőbb, mármint az ár tekintetében, márkákról, illetve modellekről, amelyek között említhetjük az új Volkswagen Tiguant vagy a Ford Edge modellt, a luxuskategória esetében pedig utalhatunk a Bentley új modelljére, a Bentayga-ra, de ott lesz a Jaguar F-Pace is.

A világ leggyorsabbja…
A világ legexkluzívabb és leggyorsabb szabadidő autójával rukkolt ki a Bentley. Az 5,1 méter hosszú Bentayga-t 608 lóerős W12-es erőforrás hajtja, ami mindössze 4,1 másodperc alatt gyorsítja a monstrumot 100-ra és 301 km/órás végsebességet tesz lehetővé. Ilyenképpen a Bentley Bentayga a legerősebb és leggyorsabb szériagyártású szabadidő-autónak fog bizonyulni. Világpremierjére a frankfurti autószalonon kerül sor, értékesítése pedig 2016 elején indul. A nagytestű járművön a sportos elemeket elegyítették a klasszikus szabadidős stílusjegyekkel, első látásra is látványosnak bizonyulva ez a monstrum. Hatalmas mérete ellenére (5141/1998/1742 mm) a Bentayga az alumínium kiterjedt alkalmazásának köszönhetően csupán 2,4 tonna. A jármű motorterébe a jelenleg elérhető legpotensebb Volkswagen csoportos erőforrást építették bele. Az új fejlesztésű W12TSI motor hat liter lökettérfogatú, ikerturbós feltöltésű, direkt és indirekt befecskendezésű, továbbá hengerkapcsolás-rendszerrel is kiegészítették. A világ legkorszerűbb 12 hengeres motorja 608 lóerőt állít elő 6000-es fordulatszámon és 900 Nm nyomatékot termel 1250–4500-as fordulatszám-tartományban. Nem hivatalos értesülések szerint indulóára 200 000 euró körül lesz (áfástól), de a csúcsmodellek ára meghaladhatja a 300 000 eurót is. Európa-szerte máris érdeklődés mutatkozik a Bentayga iránt, országunkban eddigelé négy ügyfél fizette be a 30 000 eurós „foglalót” anélkül, hogy egyáltalán élőben látta volna a járgányt. A négy ügyfél közül kettő hazai állampolgár, kettő pedig moldáviai.

Robotizált váltóval
Bizonyos értelemben újdonságokkal lesznek jelen a frankfurti rendezvényen a Dacia márkájú gépkocsik is, de tulajdonképpen nincs szó abszolút újdonságról. De miről is van szó? Az autószalonban felvonultatják a robotizált váltóval felszerelt Logan és Sandero modelleket. Ezeket már meg lehet vásárolni egyes dél-amerikai országokban és Oroszországban, nevezetesen július óta, de a Renault márkanév alatt. Oroszországban például az 1,6 literes, benzines, 86 lóerős Renault Logan, amelyet EasyR típusú robotizált váltóval láttak el, átszámítva mintegy 7000 eurós áron vásárolható meg. Brazíliában ugyanilyen váltóval forgalmazzák a Renault Sandero modellt, s azt úgy hirdetik meg, mint egy kényelmes és gazdaságos személygépkocsi. A robotizált váltót a német ZF-fel való partnerség keretében állították elő, s az rendelkezik Hill Start Assist funkcióval is (visszacsúszásgátló). Azt még nem tudni, hogy országunkban ezeket a modelleket mikor fogják forgalmazni és egyáltalán fogják-e, de az szinte biztosra vehető, hogy a motorizáció tekintetében másabb lesz a felszereltség. Ugyanakkor piaci elemzők szerint amennyiben forgalmazásokra kerülne sor, az árak hozzáférhetőek lesznek. Nem idetartozik, de utalhatunk arra, hogy hazai viszonylatban az eladott új személygépkocsiknak mintegy 13 százaléka automataváltós, a Volkswagen márka esetében ez az arány megközelíti a 30 százalékot, s az árak 12 000 eurónál kezdődnek.
A szóban forgó EasyR egy robotizált váltótípus. Egyébként a robotizált váltót még nevezik félautomatának vagy szekvenciális váltónak. Felépítését tekintve ez a váltó inkább a manuális szerkezethez hasonlít, ugyanis az automatával ellentétben itt kuplungtárcsa veszi át a motortól a nyomatékot és fogaskerekek kapcsolódnak egymásba sebességváltáskor. A kuplungot hidraulika mozgatja, így amikor a vezető vagy a gardánboxon lévő váltókarral vagy esetenként a kormány mögötti fülekkel parancsot ad a váltásra, a szerkezet kapcsolja a kuplungot és kapcsolja a következő sebességre. Felépítésük egyszerűbb mint a kompaktabb, bolygóműves társaiké, és olcsóbban is előállíthatók. A gyártók szívesen alkalmazzák őket, gyakorlatilag automata váltóként, sajnos azonban többségük ebben az üzemmódban nem képes olyan finoman váltani, mint a valódi automaták, viszont olcsóbbak, mint ez utóbbiak…

Hecser Zoltán