Egymást érik a sóvidéki táborok

A táborozók nemcsak írták, elő is adták a meséket

Bővelkednek lehetőségekben a sóvidéki fiatalok, amennyiben a vakációt hasznosan, alkotótáborokban szeretnék eltölteni, a múlt héten rajz- és mesetáborban vehettek részt, a napokban pedig a fúvósok számára szervezett képzőtábor zajlik.

A táborozók nemcsak írták, elő is adták a meséket
A táborozók nemcsak írták, elő is adták a meséket

[dropcap]A[/dropcap] múlt hét folyamán Ko­rondon rajztábort rendezett közösen a korondi születésű, ma már Magyarországon élő Fazakas-Koszta Tibor festőművész és a helyi Firtos Művelődési Egylet. A fazekasfaluban ez volt az első ilyen jellegű tábor, de mint a szervezők elmondták, hagyományteremtő szándékkal indították útnak ezt a kezdeményezést, melynek célja, hogy a képzőművészet iránt érdeklődő vagy képzőművészetben már jártas sóvidéki és ezen belül korondi fiataloknak évente tudjanak egyhetes felkészítő tábort tartani. Az eseményről lapunk is beszámolt.
A rajztáborral egy időben mesetábort is rendeztek, melynek idén – a szokástól eltérően – a Parajd és a Bucsin-átjáró útja mentén található Bogdán Menedékház adott otthont. A vidám, kíváncsi kisiskolásokkal teli lovaskocsi először 2013 júliusában indult a Korond községhez tartozó Fenyőkútra, ahol a mesés környezeten kívül sok kaland, meseírás, közös alkotás várt a gyerekekre. Tavaly már három helyszínen meséltek a gyermekek: Fenyőkúton, a Kolozs megyei Várfalván és a magyarországi Baján. Hajós Erikától megtudtuk, a további célok között szerepel, hogy minél több helyszínen minél több mesetábort szervezhessenek, mindenkinek elérhető áron, ingyenes helyeket is biztosítva rászoruló családok gyerekeinek is.
Idén a sóvidéki táborozásnak kivételesen új helyszínt kellett keresni, mivel a fenyőkúti unitárius ház felújítás alatt áll. Az egyhetes tábor színes programokkal várta a résztvevőket, mindennap más témában írtak mesét a gyerekek Hajós Erika meseíró, mesemondó, Gregus László mesemondó és Polacsek Zsófia táborvezető irányításával. A meseírást követően a táborozók díszleteket festettek, elkészítették a forgatókönyvet, megtörtént a szereposztás, hisz a meséket elő is adták a gyerekek.
A tervek szerint a hét folyamán írt meséket a táborvezetők összegyűjtötték, a szövegeket a gyerekek rajzaival és képeivel illusztrálva könyv formájában kinyomtatják, és minden táborozót megajándékoznak vele.
Ezen a héten a korondi fúvóstáborban készül a zenekari utánpótlás, melyet harmadik alkalommal szerveztek meg. Az egyhetes tevékenységen a korondi, alsósófalvi és keresztúri fúvószenekarok összesen 45 tagja vesz részt magyarországi oktatók irányítása alatt. A tábor zárómomentuma egy közös koncert lesz, melynek a korondi Páll Lajos Művelődési Ház ad otthont pénteken 18 órától.

Szász Csaba