Egyik leglátványosabb sziklacsúcsunk a Zászpás

Fotó: Farkas Sándor

A Csíkszéki Erdélyi Kár­pát­-Egyesület szervezésében 2022. július 17-én túrázni indultunk Zsigmond Éva vezetésével.
A csapat reggel hétkor gyülekezett Csíkszereda Gyergyó felé vezető út kijáratánál, majd kétórányi autózást követően megérkeztünk a Nyágra (Stânceni Neagra) nevű településre, ahol a vasútállomás közelében parkoltunk. Itt találkoztunk a túra Székelyudvarhelyről, valamint Marosvásárhelyről érkezett résztvevőivel. Itt a túravezető ismertette az útvonalat – a kék ponttal jelzett útvonal a nyágrai vasútállomás mellől indul, majd a Schwartz-patak mellett haladó fakitermelő úton jut ki a Schwartz-mezőre, majd megszámolta a népes csapatot, szám szerint a 27 résztvevőt.
Az útvonal árnyas erdő között vezetett, ahol az elején a napsütés ellenére is jól elkelt egy-egy meleg felső is. Eleinte kényelemesen haladtunk az erdei úton, ezt kihasználva jókedvűen masíroztunk felfelé, jókat beszélgettünk, szamócáztunk, követve a kék pont jelzést. Majd az útvonal az erdő közé kanyarodott, ahol a kissé meredekebb emelkedőt a hátunk mögött hagyva érkeztünk meg a mezei virágokkal, lepkékkel tarkított Schwartz-mezőre. Itt mindenki kényelmesen letelepedett és elfogyasztotta a reggelijét. Megirigyelve a tücskök jókedvét, mi is dalra fakadtunk, Éva egy vidám turistaindulót tanított meg nekünk. A Schwartz-mezőn egy fa tövében fakadó forrás hűs vizével olthattuk szomjunkat.
Innen elindulva, a sárga háromszöget követve az erdőn keresztül meredek, rövid szakasz következett, ahol a gyaloglásunkat nagyon megnehezítette a kidőlt fák tömkelege. Mintha akadályversenyen lettünk volna, igencsak meredek kapaszkodó várt ránk a csúcs irányába. Körülbelül 150-200 méter szintet kellett legyűrni, meredek erdei ösvényen és sziklákon. Egyik túratársunk inkább lent várt meg bennünket, nem vállalta be a kapaszkodót, így néhányan a táska súlyától megszabadulva folytatták. Itt helyenként sziklákon is kellett kapaszkodni, és volt egy kis bátorságpróba is, ahol egyik túratársunk, Sándor készségesen nyújtott segítő kezet és jó tanácsot az átkelésnél. A csúcs megmászásához helyenként mindkét kézre szükség volt. A csúcsról a kilátás parádés. Akiknek sikerült feljutnunk, örülhettünk a leírhatatlan kilátásnak a Zászpásról. Az 1278 méter magas szikla tetején érdemes többet időzni, északon a Kelemen-havasok teljes gerince, keleten a Görgényi-havasok völgyei és mellékgerincei, délről pedig a Görgényi-havasok központi krátergerince, a Fancsallal látható. Szerencsénk volt az időjárással, mert esőmentesen túrázhattunk.
Egy ideig a Zászpás tetején fotózkodtunk, nézelődtünk és egy kicsit ücsörögtünk a meleg vulkáni kőtömbön, majd ugyanazon az útvonalon ereszkedtünk vissza a Schwartz-mezőig. Itt vártuk be a csapatot, közben vidáman nevetgéltünk, poénkodtunk, többek között arról, hogy milyen vicces dolgok sülhetnek ki abból, ha nem használunk ékezetet: például a „kormost keresek, aki hazhoz jon” kiírásra a közösségi médiában egy segítőkész személy válaszul ajánlott egy kéményseprőt, aki nagyon jól kitisztította a keményét. Turisták harsány nevetése töltötte be az erdőt. Zsigmond Éva hátizsákja mindig teli van vidámsággal és jókedvvel! Kihasználva a rövid pihenőt, volt, aki frissítő vízért ment, volt, aki gyógynövényt gyűjtött, vagy éppen elővette megmaradt elemózsiáját. Innen egy másik útvonalon folytattuk utunkat visszafelé a kék jelzésen, a Kádár-mezőn keresztül a Hét-mező irányába. Nem igazán örültünk az újabb felfelé kapaszkodó, rövid szakasznak, de felérve a Kádár-mezőn kitárul ellőttünk a látóhatár, végül a Hét-mező hosszan elnyúló tisztásain sétáltunk lefelé, melyekről szinte mindvégig a szemben emelkedő Kelemen-havasokat láthattuk. A túrán végigkísért a jó idő és a jókedv!
Az autókhoz érve bepakoltunk és egy-egy frissítő ital kíséretében poénkodtunk még egy párat, majd hazaindultunk.
Köszönettel tartozunk a túravezetőnek a program megszervezéséért és az égieknek, hogy ezúttal is vigyáztak ránk!

Birtalan Ágota,
Csíkszereda

 

: an accessible web community