Egyelore csak nyolc lakás üres

ANL-lakások Csíkszeredában. Nagy a túljelentkezés a megüresedett lakrészekre FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA/ARCHÍV

Van igény az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített ifjúsági lakások iránt – derült ki a csíkszeredai polgármesteri hivatalhoz benyújtott igénylések számából. A hivataltól kapott adatok szerint nyolcszoros a túljelentkezés az üres lakások számához képest.

A megyeszékekhelyen lévő ifjúsági bérlakásokra április 16-ig adhatták le igényléseiket azok a fiatalok, akik a kérvényezés pillanatában nem haladták meg 35. életévüket. A csíkszeredai polgármesteri hivatal sajtóirodájától kapott adatok szerint a városban óriási az igény az ANL-s lakások iránt, amelyek rendeltetésük szerint jutányosabb bérleti feltételek mellett a pályakezdő fiataloknak biztosítanak néhány évig lakhatást.

– Az Országos Lakásügynökség által a fiataloknak épített bérlakások igénylésére 69 jelentkezési dossziét iktattunk. Ezek elbírálása folyamatban van, a megyeszékhelyen jelenleg nyolc lakás szabad – tájékoztatott a polgármesteri hivatal sajtóirodája.

Amint arról már korábban beszámoltunk februárban a csíkszeredai polgármesteri hivatal 25 családnak nem hosszabbította meg a bérleti szerződését, mert azok nem felelnek meg egy korábbi, 2016-os önkormányzati határozatnak, amely előírja, hogy a bérlőknek csíkszeredai munkahellyel kell rendelkezniük. Amennyiben a vitás helyzet rendeződik a városban további 25 ifjúsági bérlakás szabadul fel, jelenleg azonban ezek a lakrészek még nem szabadok.

– A 2016-os szabályzatot mi is merevnek tartjuk, de kötelesek vagyunk az abban foglaltak szerint eljárni. Valamennyi érintettel kapcsolatban állunk, keressük a törvény által megengedett legjobb megoldást. Sajnos az esetek többségében kénytelenek voltunk felszólítást küldeni nekik, és várjuk, hogy felszabaduljanak a lakások – tudtuk meg az önkormányzattól.

Csíkszeredában egyébként összesen 152 ANL- tömbházlakás van, a Pacsirta sétányon és aNagyrét utcában. A polgármesteri hivatal az elmúlt években nem tette lehetővé azok megvásárlását így lapunk erről is érdeklődött a sajtóirodánál.

– Egyelőre az önkormányzat részéről erre vonatkozóan nincs döntés – derült ki.

Pál Bíborka