Egyedi városkép

Felfedezik a várost Kelemen Albert képein. Nézőpont Fotó: Balázs Árpád

Kelemen Albert művészettörténész, grafikus Megrajzolt székelyföldi értékeink című kiállítását nyitották meg tegnap délután a Csíki Székely Múzeumban.

Felfedezik a várost Kelemen Albert képein. Nézőpont Fotó: Balázs Árpád
Felfedezik a várost Kelemen Albert képein. Nézőpont Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]B[/dropcap]elépve a kápolnaterembe, a közönség a mindennapokból jól ismert épületekkel találta szembe magát: az Igazságügyi palota, a Mikó-vár, a Millenniumi-templom, a csíksomlyói ferences kegytemplom, a csíkdelnei és a csíkrákosi templom, a főgimnázium és még sorolhatnánk, összesen 28 alkotás. Olyanok, mint az utcán és mégis mások, mert ezekre a rajzokra tekintve olyan részleteit is meg kell nézzük az épületeknek, amelyekre korábban nem is figyeltünk.
– Kelemen Albert olyan részleteit is meglátja, kiemeli az épületeknek, amelyeket szabad szemmel talán észre sem veszünk, nem figyelünk rájuk. Azért különleges ez a kiállítás, mert Csíkszeredát így még nem mutatták be – kezdte a megnyitóbeszédek sorát Gyar­mati Zsolt múzeumigazgató.
A Csíki Székely Múzeum művészettörténésze, Ladó Ágota mutatta be a művészt: Kelemen Albert 1972-ben született Székelyudvarhelyen, jelenleg a Székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában tanít történelmet, művészettörténetet. Grafikával foglalkozik, rajzait már több alkalommal is kiállították, Csíkszeredában legutóbb a Tilosban.
– A rajzok saját maga számára is eszközként szolgálnak, hogy közelebb kerüljön szülőföldjéhez, Székelyföldhöz, kifejezze kötődését. Az alkotó művészettörténész szemmel mutat rá az épületekre, a részleteikre, a díszekre. Két szerepe van ezeknek a rajzoknak, értékteremtés és értékmentés.
A grafikusra a tusrajzok, könnyed vonalak, térhatás mellőzése, gyakran lebegő épületek a jellemzők.
A kiállítás tárgyai azt a célt szolgálják, hogy rögzítsük városunk különleges épületeit és megalkossuk hozzá fűződő történeteinket, emlékeinket – hangsúlyozta a méltató.
A művész elmondta, előtte figuratív rajzokkal foglalkozott, majd 2011-ben döntötte el, hogy ötvözni kellene művészettörténészi tudását a grafikaival.
– Így jött az ötlet, hogy megörökítem Székelyföld értékeit. Már rengeteg fénykép, festmény készült szülőföldünkről, de minél többször megörökítjük, annál nagyobb a valószínűsége, hogy évek múlva is emlékeznek majd Csíkszeredára – osztotta meg véleményét a hallgatósággal Kelemen Albert.

Györffy Ibolya

: an accessible web community