2021. október 26, kedd.

Egy meccsre a finálétól

Két végtelenül kiegyenlített meccset tudott le a Csíkszeredai Sportklub és a Ferencváros-Telekom a jégkorong Erste Liga elődöntőjének harmadik, illetve negyedik összecsapásán. Meccskorongja van a csíkiaknak.

Elvette a Ferencváros-Telekom pályaelőnyét a Csíkszeredai Sportklub a jégkorong Erste Liga elődöntőjének első két meccse után. Hazai pályán a cél az volt, hogy ezt meg is tartsa.

Karakteres győzelem
A hazai oldalon nem történt változás – Részegh Zsolt sérülését leszámítva –, csupán a sorok összeállítását kavarta meg Jason Morgan vezetőedző. A harmadik sorból Fodor az elsőbe került, míg Becze hátrament a helyére. A túloldalon több kényszerű csere is történt. Bordasérülés miatt hiányzott Kulmala, míg Ellerby eltiltását töltötte.
A magyar és székely himnuszt követően jöhetett a várva várt összecsapás. A csapatok nagyon kimérten kezdtek. Az első két meccsel ellentétben, a Sportklub nem esett ellenfelének, így nagyon kiegyenlített küzdelmet lehetett látni. A csapatok egymás hibáira vártak. Az első hibából pedig azonnal gól született: a 19. percben Pavuk és Sági szerzett korongot a csíki kapu mögött, és Somogyit hozták helyzetbe, aki nem hibázott.
A második felvonásra sem változott a játék képe. Valamivel aktívabb volt a végig négysorozó Ferencváros a háromsorozó Sportklubbal szemben. Ugyanakkor ez veszélyt is tartogatott magában, hiszen esély nyílt a kontrákra. Ezzel pedig élt is a csíki alakulat: Beczét ugratták, aki önzetlenül hozta helyzetbe Taratuhint, aki az üres kapuba passzolta a korongot.
A zárófelvonás elején tovább dolgozott a Ferencváros, de egyre óvatosabbá vált a játék. A mezőnyben többet és keményebben dolgozó Ferencváros az 56. percben megszerezte a vezetést. Tóth Richárd bombája kijött Szamankovról és közelről Kóger volt eredményes. Alig több mint két perccel a vége előtt Jason Morgan időt kért és lehozta kapusát. Hat az öt ellen kilenc másodperc múlva eredményes volt a kék-fehér alakulat. A játékvezetők viszont továbbengedték a játékot, majd az első megszakításnál visszanézték a helyzetet. Kiderült, hogy Combs kapáslövése a belső vasról jött ki: 2–2. Ezután újabb lehetőségek adódtak, de gól nem született. Jöhetett a hosszabbítás, amely 29 másodpercig tartott. A csíkiak első akciójukból gólt szereztek: Becze–Loginov–Taratuhin volt a korong útja, és utóbbi volt eredményes.
A nap másik meccsén a Brassói Corona győzni tudott Debrecenben, köszönhetően annak is, hogy a 16. percben 4–0-s vezetésre tettek szert. A DEAC ugyan kapaszkodott, de egyenlíteni már nem tudott.

Hátrányból fordítottak
A párharc negyedik mérkőzésére a hazai oldalon újabb kényszerű cserék következtek. Az előbbi napon a fejsérülést szenvedő Fodor nem tudott beöltözni, így Farkas lépett előre csatárnak, míg helyét Gecse H. vette át, de menet közben őt is kellett váltani Györfyre. A túloldalon pedig visszajött az eltiltásából Ellerby.
A mérkőzés elején a Fradi valamivel aktívabb volt, és az első 10 percben ők kezdeményeztek és alakítottak ki helyzeteket. A harmad második felére áttérve változott a játék képe, de Combs két ajtó-ablak helyzetet is elpuskázott. A kék-fehéreket elkapta a hév, és ez kedvezett a vendégeknek, akik a 13. percben 3–2 elleni kontrába fordultak le, és Tóth Gergely mattolta Szamankovot. A fehérorosz kapus a folytatásban is több bravúrt kellett bemutasson, hogy az eredmény 0–1 maradjon.
A második felvonás hullámzó játékot hozott. A sort Tousingant és Combs kezdte, majd Kóger és Hajós válaszolt erre. A 25. percben Blackwater a vasat faragta szét, majd egy percre rá Combs begyötörte az egyenlítő találatot. A harmad második fele óriási, fejvesztett rohanást hozott, amiből a vendégek jöttek ki jobban, és Sagi egy pontos lövéssel visszavette a vezetést. Azonnal jöhetett volna a válasz, de előbb Bíró Tamás hagyott ki egy ordító ziccert, majd Taratuhin találta el a vasat. Az utolsó percek a vendégekről szóltak, akik óriási nyomást gyakoroltak Szamankov kapujára és két ízben is a vas segített Versteeg, illetve Sági löketénél.
A zárófelvonásra egy teljesen más szellemben jégkorongozó hazai csapat jött ki a jégre. Igyekeztek a maguk javára fordítani a mérkőzés állását. A 45. percben Tousignant a vasat találta el, hogy a túloldalt Kóger hagyja ki a maga ziccerét. Hatalmas tempóban játszottak a felek ezekben a percekben, majd jött az utolsó 10 perc. Az 52. percben Láday kék vonalas lövése átcsúszott Aranyon, majd a vonalon Blackwater volt eredményes. Pár másodperc múlva már a vezetés is megvolt. Combs egy hatalmas védelmi hibát kihasználva juttatta előnybe a csíkiakat. Innentől kezdve a kék-fehérek okosan tartották az eredményt és különsebb izgalmak nélkül lehozták a meccset.
Összesítésben 3–1-re vezetnek, és holnap úgy léphetnek jégre a Tüskecsarnokban, hogy amennyiben nyernek, bejutnak a sorozat fináléjába.

Erste Liga, elődöntő, 3. mérkőzés
Csíkszeredai Sportklub – Ferencváros-Telekom 3–2 – hosszabbítás után (0–1, 1–0, 1–1, 1–0)
Gólszerzők: Andrej Taratuhin (32., 61.), John Anthony Combs (58.), illetve Somogyi Balázs (19.), Kóger Dániel (56.)
Debreceni DEAC – Brassói Corona 4–6 (1–4, 1–0, 2–2)
Gólszerzők: Kulesov (18.), Hári (24.), Kiss R. (44.), Molnár D. (57.), illetve Gliga (3.), Valchar (10.), Tranca (10., 16.), Finucci (51.), Molnár Zs. (59.).
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–1 a DEAC javára.

Erste Liga, elődöntő, 4. mérkőzés
Csíkszeredai Sportklub – Ferencváros-Telekom 3–2 (0–1, 1–1 , 2–0)
Gólszerzők: Combs (26., 53.), Blackwater (52.), illetve Tóth Gergely (13.), Sági (36.) Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1 a Sportklub javára.
A Debreceni DEAC – Brassói Corona mérkőzés tegnap este lapzárta után ért véget.

Darvas Attila

TOVÁBBI CIKKEK:

Kilépett a PNL képviselőházi frakciójából Ludovic Orban

Ludovic Orban bejelentette, hogy kilép a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójából, és független képviselőként folytatja törvényhozói munkáját. Ludovic Orban az alsóház plénuma előtt...

Kétméteres távolság kötelező az egyházi szertartásokon

A templomokban, gyülekezeti helyeken személyenként két négyzetméteres felületet kell biztosítani, és a híveknek minimum kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Az egészségügyi és a belügyminisztérium...

Más szemében a szálkát

A minap láttam a Facebook kezdőlapon egy videót, ahol egy kedves úriember egy medvét kínált étellel. Valószínű ez nagy dolog, nem mindennapi, nem az...

Legfrissebb