Egy hónappal a kampány vége előtt: A gazdák fele igényelte a területalapú támogatást

Lovával szántó idős gazda Gyergyócsomafalván. Zömében kisgazdák igényelték a területalapú támogatást fotó: Domján Levente

A várt 26 ezerből tegnapig a Hargita megyei gazdálkodók alig több mint fele nyújtotta be az egységes területalapú támogatási kérelmét, ugyanakkor a támogatási jogcímekre csupán a mezőgazdasági földterületek egyharmadát jelölték. Haschi András, az APIA Hargita megyei vezetője nem aggódik, bár a kampány egy hónap múlva, május 17-én lejár.

Egy hónappal a kampány vége előtt Hargita megyéből a támogatásra jogosult gazdák alig több mint fele igényelte eddig az idei egységes területalapú és állattenyésztési támogatást – mondta el tegnap lapunk érdeklődésére Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója. A szakember kifejtette: a megyéből tavalyhoz hasonlóan idén is 26 ezer támogatásigénylőre számítanak, ám közülük tegnapig kevesebb mint 14 ezer gazda kérelme jutott el az APIA területi kirendeltségeihez.
– A kérelmek terén nagyjából 52-53 százalékon állunk, viszont a támogatásra jelölt területek terén sokkal rosszabb az arány. Legutóbbi információim szerint 30 százalék körül tartunk. Ennek ellenére ez még mindig nagyobb az országos átlagnál, hiszen a területnagysághoz arányítva a benyújtott kérelmek a mezőgazdasági területek huszonvalahány százalékát fedik. De valójában ez még nem jelent semmit, hisz egy-egy nagy gazdálkodó érkezésével ezek a mutatók gyorsan tudnak változni. A területalapú támogatásigénylési kampányból még hátravan egy hónap. A lényeg úgyis az lesz, hogy május 17-ig a megyéből várt valamennyi kérelem beérkezzen hozzánk – szögezte le Haschi.
Elmondta, a kezdeti korlátozásokhoz képest – amikor csakis a néhány hektáron gazdálkodó, állatállománnyal nem rendelkező gazdák kérelmeit fogadták – jelenleg már minden gazdálkodói kategória előtt nyitott a támogatás-igénylési platform: a támogatási kérelmeiket immár az állattartók is feltölthetik, illetve eljuttathatják az ügynökség munkatársaihoz.
– Minden támogatási jogcímre vonatkozó kérést fogadunk. Ahhoz, hogy a határidő végére a várt kérelemszámot elérjük, naponta legkevesebb 570 kérelem beérkezésére lenne szükség. Ehhez az is kell, hogy a gazdák időben menjenek a polgármesteri hivatalhoz, a közbirtokossághoz vagy azokhoz a csoportokhoz, akik a támogatási kérelmek kitöltésében segítenek. Olyan nap is volt, hogy elvettünk 680 kérést, de olyan is, hogy csak 400 támogatásigénylés érkezett hozzánk. Igyekszünk tartani a ritmust, nem vagyunk gondban. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a május 17-ig hátralevő munkanapokon minden gazdától időben el tudjuk venni a kérést – hangsúlyozta az APIA Hargita megyei vezetője.
A szakember kérdésünkre leszögezte: a késlekedőknek nem szabad halasztásra, a támogatás-igénylési határidő május 17. utáni hosszabbítására alapozniuk, de ha rajta múlik, személy szerint nem is támogatja ezt a lehetőséget.
– Nem látom értelmét a hosszabbításnak. A munkatársaimmal sosem támogattuk ezt a lehetőséget, mert időben jelentősen hátráltatja a kérések adminisztratív feldolgozását követő helyszíni terepmunkát – érvelt lapunknak Haschi András.

Domján Levente