Egy átlagos fizetés harmadát is elviszi az iskolakezdés

Hamarosan kezdődik az iskola, s bár a pedagógusok még nem adták ki a listát, hogy mit kell föltétlenül beszerezni a tanévre, a tanszer- és ruhaüzletekben már sorban állnak az anyukák, hogy megvásárolják gyermekeiknek a szükséges tanfelszerelést. Összeszámoltuk, hozzávetőlegesen mennyibe kerülhet a szülőknek az iskolakezdés.

03_iskola

Ha a gyermekeket nem is, szüleiket annál inkább noszogatja a közeli iskolakezdés: a csíkszeredai üzletek forgalmát jelentősen növelik ezekben a napokban a tanszereket válogató anyukák. A kínálatra nem lehet különösebb panasz, mindenki kedve vagy az erre áldozható anyagi kerete szerint töltheti fel az iskolatáskát. Előrebocsátva, hogy jelentős eltérések mutatkozhatnak abban, hogy mennyi pénzt kell vagy lehet kiadni a tanfelszerelésre – akár egy gyermek minőségi töltőtolla is kerülhet annyiba, mint egy másik gyermek teljes felszerelése –, az eladók segítségével kiszámoltuk, körülbelül mekkora kiadásokra számíthatnak azok, akiknek gyermeke kisiskolás, felső tagozatos vagy középiskolába jár. A kosárból kihagytuk a tankönyvek, munkafüzetek esetleges, de várható költségeit, és azt sem vettük figyelembe, hogy iskolakezdésre új pár cipő, új öltözet is dukál.

Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a számla összege
Egy iskolába induló kisgyermeknek sok mindenre szüksége van ahhoz, hogy egyáltalán a padba ülhessen. Ha beszerezték az iskolatáskát, amelynek ára tartósságától és minőségétől függően 25 és 150 lej között van, kellenek még füzetek (összesen 10-15 lej), azokra borítók és címkék (összesen 10 lej), tolltartó (közepes, de megfelelő minőségű írószerekkel tele 30–50 lej), amelynek tartalmaznia kell színes ceruzákat, filctollakat, grafitceruzákat, radírt, vonalzót, golyóstollat vagy vékony filcet. Ezenkívül tízórais doboz is kell (20-30 lej), valamint a legkisebbeknek gyurma (3-5 lej), vízfesték (a legolcsóbb kategóriában 4-12 lej), számolótábla (10-15 lej). Ha összeadjuk, egy elfogadható minőségben összeállított „kezdőcsomag” 100–250 lejbe kerül.
Megkérdeztük az egyik sorban álló anyukát, és ő is ezt igazolta:
– Az én gyermekem előkészítőbe megy, már mindent megvásároltunk neki, csak a táska hiányzik, de itt azt is megvesszük. Ha összeszámolom, alig valamivel kevesebb mint 300 lejt költöttem erre a célra.
A nagyobb diákoknak természetesen már kevesebb kellékre van szükségük, az 5–8. osztályosoknak esetenként új táskát, illetve füzeteket, ezekre borítókat, tele tolltartót, mértani szettet kell vásárolni, ami körülbelül 50-100 lejből jön ki.
A középiskolások általában nagyobb, A4-es formátumú füzeteket vagy becsatolható íves mappákat vásárolnak, amelyekbe több tantárgy jegyzeteit is bele tudják sűríteni – ennek a pedagógusok általában nem örülnek, a gimnazisták viszont ódzkodnak a túl sok füzettel megpakolt klasszikus iskolatáskától vagy kisebb hátizsáktól. Hozzászámítva egy-két új írószert, a bevásárlás akkor is megoldható nagyjából 50 lejből. Ráadásul a nagyobbak esetében számos tanszer marad meg az előző iskolai évekből.

Tornafelszerelés is kell
A tanszereken kívül a gyermeknek szüksége lesz tornafelszerelésre is. A szülők két lehetőség közül választhatnak: vagy a turkálókban, vagy a ruhaüzletekben, esetleg sport­szaküzletekben keresnek megfelelőt. A használt ruhák között válogatva vagy a legsilányabb minőségű ruházattal beérve egy alkalmas tréningruhaszettet 30-50 lejért lehet vásárolni, a márkás sportruházat ára már 200-300 lejre is könnyen felugrik. És akkor még maradt a sportcipő, ami 30 lejtől 150-200 lejig terjedő összegbe is kerülhet.

Györffy Ibolya

: an accessible web community