Égi és földi jelek

Jelek címmel nyílt egyedi hangvételű és látásmódú kiállítás tegnap este Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában. A képeket a Balási Csaba és Balási Álmos alkotta testvérpáros készítette.

Tegnap este a csíkszeredai Megyeháza Galériában az alkotók jelenlétében nyílt fotókiállítás. Székedi Ferenc szerkesztő, művészeti író Balási Csaba fotóművész munkásságát méltatta, dr. Munzlinger Attila orvos, asztrofotós pedig Balási Álmos munkáiról, a fotográfia e sajátos ágáról beszélt.
Balási Csaba kiállított alkotásai az Erdély–Moldova földrajzi határán, a Nemere-hegységben, a Nagy Sándor-csúcson készültek. A 20 fotóból álló sorozat reális korképet mutat az ezredforduló éveiben a román és erdélyi magyar emberek gondolkodásáról, szellemi és életszínvonaláról, kultúráról, kultúrák találkozásáról.
Balási Álmos asztrofotói – speciális fényképezőgépek, fotografikus szűrők és távcsövek segítségével – tárnak fel az emberi szem számára láthatatlan objektumokat.
Az asztrofotográfia a fotográfiával egyidős műfaj, nem más, mint a fényképészet csillagászati célú alkalmazása, bármilyen kozmikus jelenség megörökítése. A 21. század elejéig az asztrofotók készítése a szakcsillagászok privilégiuma volt.
Az utóbbi évtized gyors technikai fejlődése változtatott ezen: ez ma már elérhetővé vált az amatőr fotósok számára is. Amatőr eszközökkel megörökíthetjük a Napot, a Holdat, naprendszerünk bolygóit, a világűr mélyén megbújó csillagködöket és galaxisokat, csillagfelhőket, sötét ködösségeket, vagy akár a távoli csillagok keletkezésének helyszíneit is. A mélyég- vagy mélyűr-fotózás talán a legelkápráztatóbb, és a világűr ember által megismert legtávolabbi pontjaira kalauzol el bennünket.
A Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Megyeháza Galéria szervezésében, a Cultura Nostra Egyesület társszervezésében megvalósított tárlat szeptember 7-ig látogatható.

: an accessible web community