Egészségügyi világnap és egy év Covid-19

Köszönetet mondott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottainak dr. Konrád Judit kórházmenedzser és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök az egészségügy világnapja alkalmából ‒ közölte lapunkkal a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A közleményben visszatekintés is olvasható az elmúlt egy évről: a számadatok mellett a kórházban dolgozó asszisztensek tapasztalatait is megosztották.

2020. április 8-án utalták be az első Covid-19 betegségben szenvedő pácienst a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba, azóta pedig összesen 1711 beteget kezeltek a kórházban koronavírus-fertőzés miatt. Egy évvel később, 2021. április 7-én, az egészségügy világnapján dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere így fogalmazott:

‒ Az egészségügyben dolgozók felelőssége mindig nagy volt, hisz az emberek azt bízzák ránk, amit sokszor a legdrágább kincsnek neveznek, az egészségüket. A világjárvány növelte ezt a felelősséget és a terhet, ami egyénenként mindenkire, intézményként pedig a kórházra hárult. Egy év telt el az első koronavírusos eset óta és helytálltunk ebben az egy évben. Köszönöm minden alkalmazottnak a munkáját és erőt, kitartást kívánok a következő időszakra is – mondta dr. Konrád Judit.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint tudatosan készültek erre, támogatták a kórházakat és az egészségügyi személyzetet, hogy minél hatékonyabban el tudják látni a betegeket:

‒ Erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Elkerülhetetlen volt, hogy a járvány megyénket is elérje, de a felkészültségnek és az egészségügyi személyzet áldozatos munkájának köszönhetően el tudták látni a betegeket és sokan meggyógyultak. A negatív történéseken kívül jó példákat is láttunk az elmúlt egy évben, megtapasztalhattuk közösségünk szolidaritását, és felértékelődött a támogatás fontossága. Az egészségügyi dolgozók munkáját ezúttal is köszönjük, támogatásunkra a továbbiakban is számíthatnak – mondta Borboly Csaba.

Az idei egészségügyi világnap is a világjárvány jegyében telt, az Egészségügyi világszervezet (WHO) ez alkalommal azt szorgalmazta, hogy mérjék fel az egyenlőtlenségeket és mindenki akkor jusson hozzá minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, amikor arra szüksége van.

Számadatok az elmúlt egy évről

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020. április 8-án utalták be az első Covid-19 betegségben szenvedő pácienst, egy hetven éves bácsit. Azóta összesen 1711 beteget kezeltek nálunk koronavírus-fertőzés miatt. A Covid-19 miatt 95 személy hunyt el. Más kórházakba 440 koronavírusos beteget szállítottak át. Az egészségügyi személyzet közül 251-en estek át a fertőzésen. A betegek átlagosan 9-10 napot töltöttek kórházban, de olyan páciens is volt, aki 61 nap után távozott gyógyultan.

2021. április 7-én a kórház koronavírusos betegek ellátására átalakított osztályain összesen 62 beteget ápolnak, közülük 6 személy szorul intenzív terápiás ellátásra.

Értékeim az ápolásban ‒ pályázat az az április 7-i egészségügyi világnap alkalmával

Pályázatot hirdetett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az április 7-i egészségügyi világnap alkalmával, amely lehetőséget nyújtott a kórház alkalmazottainak nyilvánosan megosztani azokat az élményeket, tapasztalatokat, amelyeket az elmúlt évben szereztek. A beérkezett pályamunkák mind azt jelzik, nehéz volt az elmúlt egy év, de fogódzót is találtak sokan a továbblépésre, töltekezésre ‒ olvasható a közleményben.

A pályázók írásai itt olvashatók: https://spitalmciuc.ro/469. A következő időszakban megtalálhatók lesznek a kórház Facebook-oldalán is.