Egész napos programmal készül a Csíki Játékszín

A csíkszeredai társulat idén rendhagyó programok segítségével a kulturális értékeket népszerűsíti. Az érdeklődők nyitott színházi próbát tekinthetnek meg, valamint Boros Kinga teatrológus előadását. Emellett népszerűsítik a helyi szerzők műveit és megkezdődik a felolvasószínházi sorozat, Péter Bea Búcsújárás című drámájával.


Egész napos programsorozattal ünnepli a magyar kultúra napját a Csíki Játékszín. Az események összeállításánál egyik legfőbb cél az volt, hogy minden korosztályt megszólítson, mondta lapunk érdeklődésére Fodor Györgyi, a színház irodalmi titkára. Hozzáfűzte: a forgatókönyv összeállításánál fontosnak tartották azokat a programokat, amelyek rendhagyó módon betekintést engednek a kulisszák mögé.

– Előadásainkat félházas teremmel játszhatjuk, ami 150 nézőt jelent. Ezt a létszámot pénteken sem fogjuk túllépni az este hat órától kezdődő Én és a kisöcsém című előadáson, amelyre a Rómeó és Júlia diákbérlet érvényes – mondta Fodor Györgyi.

A nap többi eseménye szervezett csoportokban zajlik majd, a résztvevők száma pedig nem haladja meg a 25 főt. Kötelező lesz a maszk viselése és a távolság betartása egyaránt.

Az eseménysorozat 11-kor kezdődik A kék csodatorta című mesemusical nyílt próbájával, amelyen a Nagy Imre Művészeti Középiskola kisiskolás diákjai vesznek részt. A szervező elmondta: ezáltal a gyerekeknek lehetőségük van bepillantani a mesejáték előkészületeibe, valamint találkozhatnak a színészekkel és a rendezővel.

– A nap Péter Bea Búcsújárás című drámájának felolvasásával folytatódik 15 órakor. A szerző a mű megírásának idején a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény István-ösztöndíjasa volt és a Liget portál szerkesztője. A dráma a csíksomlyói búcsú eseményeiből, valamint a járványhelyzetből is inspirálódik, ezért többszörösen aktuális kérdéseket vet fel. Kiemelten fontosnak tartjuk a helyi szerzők műveinek népszerűsítését, mivel egyértelműen erősíti térségünk kulturális értékeit, valamint színházunk repertoárjának is sajátos arculatot kölcsönöz – emelte ki Fodor Györgyi.

Boros Kinga teatrológus a programok zárómozzanataként színházpedagógiai foglalkozást tart.

Mint elhangzott, az alternatív programokat tűzték ki célul, amellyel a színházat is népszerűsíthetik. A Csíki Játékszín ennek jegyében felolvasószínházi sorozatot is indít, amelynek első felvonása a kultúra napjának része.

– A magyar kultúra napja Kölcseyhez és a Himnuszhoz kapcsolódik. Idén nem a múlt felelevenítését tartjuk szem előtt, hanem a kulturális értékek hangsúlyozását – mondta az irodalmi titkár.

A szervezők úgy vélik, mivel egész napos programmal készülnek, ez már önmagában is felhívja a figyelmet a kultúra fontosságára. A megjelölt foglalkozások kíváncsibbá, nyitottabbá és érzékenyebbé tehetik a nézőket, ez a folyamat pedig elengedhetetlen részét képezi a társadalmi fejlődésnek, zárta gondolatait a színház munkatársa.