Édesszájúak, vigyázzanak

Fagyasztott gyümölcs a csokin. A kezdetektől bevált ízvilág

A gyergyócsomafalvi Sándor Szilveszter évekkel ezelőtt csak annyit szeretett volna, hogy saját vállalkozása legyen, és szeresse a munkáját. Azóta műhelyében igazi csokoládékülönlegességek készülnek, változatos termékeket kínál az érdeklődőknek. Szilveszter a csokoládékészítésről, az eddigi tapasztalatokról és jövőbeli terveiről mesélt.

Külföldön vállalt munkát ahhoz, hogy kezdőtőkét szerezzen saját vállalkozása elindításához. Mint mondja, nem gondolt arra, hogy egy angliai kisvárosban jön rá arra, hogy ő csokoládékészítéssel akar foglalkozni. A mesterséget egy magyarországi cukrászmestertől tanulta, oktatásokon, könyvekből, valamint kísérletezés közben feláldozott finom alapanyagokkal. A jó nyersanyag és a szakértelem mindig is fontos volt számára, hiszen célja minőségi, finom és egészséges terméket készíteni. Igyekszik természetes és – ha lehetséges – helyi hozzávalókat használni. Úgy véli, hogy a szakma iránti szeretetre is nagy szükség van, mert csak úgy tud folyamatos fejlődésre törekedni az ember, ha szereti azt, amivel foglalkozik.

Élmény legyen
Elárulta: ő maga is nagyon szereti ezt az édességet, de különösen örül annak, hogy munkája lehetőséget nyújt számára kihasználni kreativitását akkor is, ha formáról van szó, és akkor is, ha ízről. Csokoládéit élményként szánja az embereknek, azt szeretné, hogy ne csak ízeket érezzen a kóstoló, hanem érzéseket is:
– Rengeteg formát ki lehet alakítani és nagyon változatos ízvilágot lehet létrehozni. Ennek csak a kreativitás szabhat határt. Van olyan, amelyik annyira finom, hogy addig lehet enni, amíg el nem fogy, de van olyan, amelyik annyira csíp, hogy elsírod tőle magad. Van, amelyik annyira szép, hogy senki sem akarja megenni, és van, amelyik különleges ajándék lesz – mondta Szilveszter.
Tizennégyféle táblás csokoládét készít, de igyekszik megvalósítani a megrendelők merész elképzeléseit is. Általában gyümölcsöket, teafüvet használ az ízesítéshez, de kipróbál új dolgokat is. Figurákat is formál: van Mikulás, hóember, nyuszi, tojás, labda, autó, de kreált már női és férficipőket is. Szilveszter ezeket már alkotásoknak nevezi. Ezenkívül bonbonokat is készít, amelynek töltelékéhez helyi és külföldi gyümölcspürét is használ.
Különlegesnek számít a citromfüves és a levendulás csokoládéja, de rendelésre is gyárt különleges édességeket: ilyen a füstölt tengeri sós étcsokoládé, a pörkölt hagymás tejcsokoládé és a rubin csokoládé, amely 2017 óta létezik.

Sokak kedvence a gyümölcsös tejcsokoládé. Gombóc Artúr is szeretné! FOTÓK: SÁNDOR SZILVESZTER ARCHÍVUMA

Megéri? Megéri!
Nem kis feladat kialakítani a vásárlói kört, viszont úgy tűnik, van igény Székelyföldön a kézműves csokoládéra. Mint mondta, itt is élnek igényes, édesszájú emberek, akik szeretik a jó minőségű, különleges ízeket, amelyet egy érdekes táblás csokoládé vagy egy elegáns bonbon rejthet.
– Egyszer az egyik viszonteladói üzletben várakoztam a tulajdonosra, közben egy anyuka nézelődött a két kisgyerekével. A kislány elvette az egyik csokoládémat a polcról, mire a kisfiú mondta, hogy neki három ilyen csokit hozzon a Mikulás! Az édesanya kiválasztott párat, mit sem sejtve, hogy pár méterre áll tőlük az, aki készíti azokat a csokoládékat. Mindig örömmel tölt el a pozitív visszajelzés, mert a nehézségek ellenére ilyenkor érezhető, hogy tényleg megéri a sok munka.
Mint mondta, jelenleg vásárok híján online kínálja termékeit, illetve viszonteladói üzletekben. Jövőben új bonbonokat szeretne készíteni, és bemutatni a mogyorós, kenhető csokoládékrémet, amelynek receptje idén ősszel készült el.

Péter Ágnes