Édes hely Franciaországban

 

A filmkészítők ravasz emberek, amikor egy forgatási helyszínben gondolkodnak, gyakran olyan várost, települést választanak, ahol bizonyára kapnak némi támogatást is. Amennyiben a mozi népszerű lesz, a befektetés a turisták pénztárcáján keresztül bőven megtérül. Don Matteo eleinte Gubbióban kezdte nyomozásait, majd Spoletóba tette át székhelyét, mindkét város ápolja a filmsorozat emlékeit. Magam is elzarándokoltam a csodálatos városkákba, s megnéztem a felvételek helyszíneit is. Port Isaac kikötőváros utcáit a Doc Martin morózus orvosa járta végig, Eisenach pedig a Kisvárosi doktor felségterülete lett.
Most mégis egy kedves francia filmemnek, a számos díjjal jutalmazott Csokoládénak otthont adó Flavigny-sur-Ozerainba kalauzolom el az Olvasót. A 2000-ben készült alkotást olyan nevek vitték sikerre, mint Juliette Binoche és Johnny Depp.
A történet nagyon aranyos, az álmos kisváros életét egy csokoládébolt megnyitása kavarja fel. A messziről, szél szárnyán érkező édességüzlet bérlője napokon belül ellenségeket és barátokat szerez. A fő bírálója a helyi földesúr, Reynaud grófja, aki a film címét adó édességet erkölcstelennek tartja, s akinek szúrja a szemét a mások véleményével nem törődő, maga útját járó szép asszony. A bájos boltos viszont lassan mindenkivel megtalálja a hangot, s a kis butik virágzik. Természetesen a hölgy nem marad egyedül, fejét egy odaérkező hajóslegény csavarja el. A magánéletében csalódott főúr végül szintén behódol, s happyenddel végződik a darab. A film sodrásában különös szerepet kap a templom és a szószék, a fiatal, befolyásolható pap is végül a saját lábára s nyájának élére áll.
A film Magyarországon is sikert aratott, minden bizonnyal a csokoládéipar is hasznát látta. Jómagam ezután kóstoltam meg például a chilis csokit, ami a film cselekményében is fontos szerepet kap. Ha a tévében adják, nem mulasztom el megnézni.
Lasse Hallström filmjének bemutatója után két évvel, 2002-ben dijoni barátainkat látogattuk meg. Mikor már bejártuk a mustárjáról híres város nevezetességeit, akkor született az ötlet, hogy elvisznek a hamar népszerűvé vált településre. Megörültünk a lehetőségnek, végigjártuk a filmkockákról ismert főteret, ahol a történet java része játszódik, betértünk a Saint-Genest templomba, a korai gótika kis remekébe, ahol az oltár feletti üvegablak és a fából faragott ülőszékek kiváló mesterek keze nyomát őrzik.
Talán egy emlék sérült a látogatás során: az uszályon érkező széptevő jelenetet valószínűleg a városkától távolabb vehették fel, mivel, hajózható víz a környéket messze elkerüli.

Csermák Zoltán