Hirdetés

Ebek sportja

A kutyaszánhúzást sokan ismerik, ennek kerekes változatát kevésbé. A borszéki Molnár Sport Egyesület alapítója, Molnár Sándor 15 éve foglalkozik kutyák tartásával és betanításával sporttevékenységek céljából.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ebek sportja
Fotó: Molnár Sándor Arhcívumából

Nem egy megszokott sport a kutyaszánhúzás. A borszéki születésű Molnár Sándor, a Molnár Sport Egyesület alapítója és vezetője viszont évek óta foglalkozik ezzel a sporttal, lapunknak a kerekesszán-húzásról beszélt. Jelenleg öt husky kutyát tart, amelyekkel rendszeresen jár helyi és külföldi versenyekre, szép eredményekkel. Kedvencei legtöbbször elérték a dobogós helyezést.

Szán vagy bicikli?

A különbség a két szánhúzási forma között nem csak abban áll, hogy más járművet húznak a kutyák. A kerekes változatban füves pályán szaladnak, befogva akár egy bicikli elé (bikejöring) vagy háromkerekű járgányhoz. Molnár Sándor szerint a hagyományos szánhúzás könnyebb, hiszen a havas pályán jobban csúszik a szán, míg a kerekesszán-húzáson gyakran nehéz terepviszonyokkal kell megküzdeniük a négylábúaknak. Általában négy kutyával versenyeznek, de 2-től 8-ig változhat a húzóerők száma. A kutyás sportok közé sorolta a canicross műfaját is, ahol egy ebet fognak be, amely a gazdájával együtt szalad a terepen, szintén kötéllel befogva.
– Szabályok vonatkoznak arra, hogy milyen kutyafajtákkal lehet ezt a sportot űzni: jellemzően husky, szamojéd, alaszkai malamut vagy grönlandi ebeket. Mi huskykat tartunk, mert az gyorsabb – mondta az egyesület vezetője. – A négylábú kutyákat már kiskortól érdemes befogni, hogy szokják a sportot, de mivel a szánhúzás a vérükben van, gyakran nem is kell különösebb kiképzést tartani. Ha megfelelően eddzük őket, nem jelent nehézséget nekik a dombok, hegyek megmászása sem – fűzte hozzá.

Molnár Sándor Arhcívumából

Csak elhivatottaknak!

Mint megtudtuk, ez a sport meglehetősen időigényes. Ezért sem annyira elterjedt, hiszen a kutyákra napi szinten figyelni kell, edzésben kell tartani őket. Nem népszerű és nem egyszerű foglalkozás. Molnár Sándor szerint a fiatalokban nehéz felkelteni az érdeklődést a sport művelése iránt, hisz csak az tudja csinálni, aki szívből szereti a sportot és az állatot is. Ha azonban valaki beleszeret a tevékenységbe, addig űzi, ameddig szaladni bír a kutyákkal – jegyezte meg.
Az egyesület többször is rendez versenyeket Borszékon, ahol a canicross, bikejöring és kerekes kutyaszánhúzás szerelmeseinek versenyeit követhetik a sport iránt érdeklődők.

Molnár Sándor Arhcívumából

 

 

Kövessen a Facebookon!