Dübörög az esküvőszezon

Gyuruvel szentesített elkötelezodés. Az egybekelést ünneplik a lakodalomban Illusztrációk: GG Pix Studio

Javában dübörög az esküvőszezon Hargita megyében is. Sokan igyekeznek megtartani, nemritkán pótolni az akár több alkalommal is újraszervezett nagy napot. Az elmúlt évek kimaradásai miatt ma már gyakori a csütörtöki, pénteki, sőt vasárnapi esküvő is.

Nemcsak az esküvők időpontja, hanem azok szervezése is sokat változott az utóbbi időben. Ma már sok olyan szolgáltatás van, ami nélkül szinte elképzelhetetlen egy lakodalom, pedig pár évvel ezelőtt még ismeretlen volt. Kínálatból, szolgáltatóból nincs is hiány, az elképzeléseknek csak a csillagos ég és a pénztárca szab határt. Az általános áremelkedés ugyanis az amúgy sem olcsó esküvőszektort sem kímélte.

A járvány előtti szinten a házasulandók száma

Székelyudvarhelyen január 1. és július 11. között 74 pár kötött polgári házasságot – derül ki az anyakönyvi hivatal adataiból.
– Általában pénteken és szombaton van a legtöbb polgári esküvő, így pénteken további hat pár mondja ki a boldogító igent, szombatra pedig három pár van bejelentkezve – tájékoztatott Zörgő Noémi, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal sajtófelelőse. – Azt tapasztaljuk, hogy az idei szezon visszahozza a Covid előtti időszaknak a lüktetését, hiszen a korábbi, járvány előtti éveknek is ezek voltak a számai – fogalmazott.
Elmondta, tavaly július 9-ig 71 pár házasságát jegyezték, míg 2020-ban 47 pár kötötte össze életét az év ugyanezen időszakában Székelyudvarhelyen. A szóvivőtől azt is megtudtuk, hogy sok várossal ellentétben tavaly a Covid tombolása idején sem függesztették fel a hivatalban a házasságkötéseket, ilyenkor csak a pár és egy-egy tanú vehetett részt az eseményen, amikor pedig lazult a helyzet, akkor tíz főben szabták meg a résztvevők számát.
Gyergyószentmiklóson is növekedett az utóbbi években a polgári házasságot kötők száma. Idén eddig 28 pár kötötte össze az életét, míg tavaly ugyanebben az időszakban 21-en ‒ derül ki Gyergyószentmiklós anyakönyvi hivatalának adataiból. A koronavírus-járvány ideje alatt, 2020-ban, bár csak 13 pár mondta ki abban az évben a boldogító igent, egyszer sem függesztettek fel esküvőt, egy-egy tanú jelenlétében meg lehetett tartani.
A csíkszeredai városházán az év első felében 70 házasságot anyakönyveztek.
– A polgári esküvők száma kiugrik a május–szeptember időszakban, ez látható a havi lebontásban is: januárban 3, februárban és márciusban 9–9, áprilisban 11, májusban és júniusban 19–19 házasságkötést anyakönyveztünk. Azt tapasztaljuk, hogy igen, mostanra visszatértek a Covid előtti időszakban megszokott számok – tudtuk meg Kovács Hont Imrétől, a városháza munkatársától.
Habár a polgári esküvőket a járvány ideje alatt is engedélyezték – szűk körben –, sokan úgy döntöttek, lagzi nélkül nem járulnak az anyakönyvvezető elé. Ezt tükrözik a fenti adatok is.

 

A többség előnyben részesíti az egyházi szertartást. Megpecsételt kötelék

Nincs menyasszony ruha nélkül

Bár a lazításoknak köszönhetően sok fiatal tervezi élete nagy napját – és ezáltal az esküvőszervezésben és -lebonyolításban érdekelt cégek is levegőhöz jutnak –, a megkeresett vállalkozók szerint továbbra is nagy a bizonytalanság. A drágítás pedig a legtöbb megkérdezett szerint elkerülhetetlen.
Az elmúlt években jelentős változáson ment át az esküvői ruhák bérlése is. A szalonokban már nem több száz ruha közül választanak a leendő arák, hanem katalógusból rendelhetik meg saját méretükben a kiszemelt álomruhát. Both Emese, a székelyudvarhelyi Mátka esküvőiruha-szalon tulajdonosa elmondta, három-négy hónap alatt készül el és érkezik meg a megrendelt ruha, így ezt az időt mindenképp rá kell szánni, ha rendelni szeretnének.
– A menyasszony megrendeli a ruhát, ha akarja, megtartja, ha pedig nem, akkor kifizeti nekem a bérlés díját, s a ruha megmarad a szalonnak, így készleten lévő ruhák is folyamatosan frissülnek – mondta.
A vállalkozó szerint a járvány miatt kaotikus helyzet alakult ki a menyasszonyok és ruhák terén. Sokan ugyanis már az eredeti dátumra választottak, vásároltak ruhát, az azóta eltelt években azonban sokan gyereket vállaltak, megváltozott a testük, s így gyakran találkozik olyan arával, akinek már nem jó, vagy nem úgy áll rajta az adott ruha, ahogyan azt korábban elképzelte. A menyasszonyok ilyen esetben gyakran új ruhát választanak, ami tovább növeli a költségeket.
– Az esküvői ruhák ára 2500 lejtől kezdődik, és határ a csillagos ég. Ha a bérlés mellett döntenek, akkor az 1800 lejbe kerül – mondta.
Idén az egyszerű, testvonalat követő ruhák a legkeresettebbek, minimális vagy díszítés nélkül. A fehér ruhákat is ritkán keresik, általában a bézs, drapp, rózsaszín, pezsgő színek hódítanak, tudtuk meg.
Szőcs Ramóna csíkszeredai ruhakölcsönző-tulajdonos 13 éve dolgozik a szakmában, szerinte sikerül lassan valamennyi párnak bepótolni az elmaradt esküvőt, és az évekkel ezelőtt lefoglalt ruhákat felvenni. Hasonlóak a tapasztalatai a székelyudvarhelyi kollégájához.
– Jól alakul egyelőre minden, mostanra sikerül beérni szinte mindenkinek. Kihívásokkal teli szezonnak nézünk elébe, hisz sokan az első elesett dátum óta már gyereket szültek, vagy épp már nem tetszik az akkor kiválasztott ruha, de vesszük az akadályokat. Sokat csereberéltünk méret és ízlés miatt – számolt be.
Szőcs Ramóna szerint a legideálisabb, ha három–hat hónappal az esküvő kitűzött időpontja előtt jönnek első próbára a lányok, tapasztalatok szerint ez idő alatt ritka, hogy tetsszen a választott ruhadarab a nagy napon, valamint méretbeli változások sem lépnek fel. A tulajdonos kölcsönzőjébe előre egyeztetett időpont szerint érkeznek a lányok, mivel egyszerre csak egy lánnyal foglalkoznak. Konzultáció után, az igényekre felelve mutatnak pár darabot, majd ha az ara választ, azt lefoglalja. Szerződéskötés után pedig előleget kell fizetni. Esküvő előtt két héttel főpróba, majd a lagzi után kell a teljes összeget fizetni. A legújabb kollekcióból származó darabok ára felmegy 2500 lejig is.
– A járvány ideje alatt kísérleteztünk polgári esküvőre szánt ruhákkal is. Úgy láttuk, hogy ha a lagzik el is maradtak, a polgári esküvőket megtartották. Mi így próbáltunk alkalmazkodni a helyzethez, többnyire sikerült is, mivel volt igény ezekre az egyszerűbb, rövidebb ruhákra – mondta Szőcs Ramóna.
A gyergyói arákra is jellemző, hogy katalógusból rendelik meg álomruhájukat, sőt egyre gyakoribb az is, hogy bérlés helyett megvásárolják a ruhát ‒ tudtuk meg egy esküvői szalon tulajdonosától, Kántor Boglárkától.
A szalon igyekszik az esküvői ruhák árával a földön járni, idén nem emelték áraikat. Egy ruhának a bérlése így 1200 lejtől kezdődik, de a széles paletta miatt 2500 lejért is lehet találni modelleket. A tulajdonos elmondása szerint jövőre már várható lesz az áremelkedés, de idén próbálják tartani, hogy segítsenek a pároknak az elindulásban.
Leginkább a letisztult, egyszerű ruhákat kedvelik, „a kevesebb néha több” elven. Még mindig teret hódítanak az A vonalú ruhák, illetve kezd visszajönni divatba a pántos – ujj nélküli –, szabadabb mozgást biztosító menyasszonyi ruha is. Ezek mellett hódít a csipke, de a bézs vagy törtfehér színű ruhákat is szívesen választják a menyasszonyok.

Esketési szertartás. Sok a behoznivaló

Jelentősen nőtt a virág ára

A menyasszonyi csokrok, asztaldíszek, dobócsokrok, kitűzők, autódísz mind-mind elengedhetetlen része az esküvőknek. Ezeket rendelhetik a párok kimondottan a virágüzletektől vagy a dekorációval megbízott szolgáltatótól. Egy azonban biztos, az élő virág ára jelentősen, 30-35 százalékkal megemelkedett az utóbbi évekhez képest.
A legkedveltebbek a pasztellszínek, a letisztult formák, a laza stílus, de egyre gyakrabban rendelnek különleges növényeket és száraz virágokat is. A virágdíszek kiválasztásánál is elsősorban az anyagiak, a pár költségvetése a legmeghatározóbb.
Ilițoiu Narcisa székelyudvarhelyi virágbolt-tulajdonos elmondta, hetente készítenek esküvőre virágokat, amelyeket általában csomagban kérnek a párok. Egy ilyen csomag tartalmazza a menyasszonyi csokrot, a vőlegény kitűzőjét, a dobócsokrot, a főasztal díszét, háttérdíszt, a bejárati és az autódíszt, valamint a templomi és a vendégasztalokon lévő virágot. Egy ilyen csomag kétezer lejtől kezdődik.
– Különleges színeket, különleges növényeket keresnek, már nem divat a piros rózsa, ha rózsát kérnek, akkor is inkább vegyes csokrokban, különleges színekben – fogalmazott.
Hozzátette, mivel a virágbolt mellett online webshopot is működtetnek, nem okoz gondot a különleges növények beszerzése, a megrendelt virágok két nap alatt már Udvarhelyen is vannak, Hollandiából vagy bárhonnan máshonnan a termelőktől. A szezonális virágok is nagyon keresettek, hiszen adott időben kedvezőbb az áruk is.
– Jelenleg a királyliliomoknak van szezonja, de nemsokára nyílik a napraforgó, az is közkedvelt – részletezte a virágbolt-tulajdonos.
Ha a párok dekorálócégre bízzák a díszítést, akkor az ő feladataik közé tartozik a virágdíszek beszerzése is. A dekorcégek általában a terem, az asztalok, a háttér, az ültetési rend, a székek és a bejárat díszítését vállalják különféle textilekkel, anyagokkal, virágokkal. Sándor Ágnes, egy dekorcég munkatársa elmondta, a vintage stílus még mindig nagyon kedvelt, de a pasztellszínek, a természetközeli dekorációk is keresettek. Mindennek természetesen megvan az ára, az igényes munkáért 4-5 ezer lejt is elkérhetnek.
Keresztes Katalin csíkszeredai virágüzlet-tulajdonos már a tavaszi időszakban beszámolt lapunknak az élő virág drágulásáról, ami azóta sem csitul.
– Az egyetemes áremelkedések miatt olyan szolgáltatások díján, termékek árán kellett módosítanunk, amelyek már két-három éve stagnálnak. Nemcsak a beszállítók, hanem a termelők is drágítottak – így fogalmazott akkor a virágüzletes.
Keresztes Katalin úgy véli, lassan kezd visszaállni a járvány előtti helyzet ezen a téren is.
– Sokan két-három évvel ezelőtt lefoglalták, megszervezték a lagzit, ami aztán folyamatosan tolódott. Most pedig azt tapasztalom, hogy ugyanazok a párok új kereteket szabnak. Dekoráció­ból is a szolidabbat vagy csak az alapdarabokat kérik többen is. Lemondanak számos elemről, továbbá akinek lehetősége van, az megpróbálja saját kezűleg, otthoni kerti virágokból megoldani az esküvő ezen részét – részletezte az alternatívákat.
Hozzátette: több pár csupán a fő asztalra kér dekorációt, meg a pár asztala mögötti részre. A menyasszonyi csokrok maradtak a régiek, minden pár áldoz rá elképzeléseihez megfelelően. A retró stílusú, lazább csokrokat kedvelik a menyasszonyok, a megszokott virágfajtákból. A rózsa, frézia, liliom, napraforgó is egyre népszerűbb.
– Áraink attól függnek, hogy mit kér a pár. Hallottam, több helyen vannak alapcsomagok. Mindegyik pár más, így más elképzeléseik vannak, ezért mi inkább mindennek megszabjuk az árát, és végül összeszámoljuk. A visszajáró vendégeink, nagy örömömre, ránk bízzák a dekorációt, szabad kezet adva. Az áraktól függetlenül általában mindenki érvényesíti az akaratát, nem ár szerint választják ki a virág fajtáját – számolt be a tulajdonos.
– Az élő virág ára Gyergyószentmiklóson is emelkedett az előző évekhez képest ‒ közölte a Makó virágüzlet munkatársa.
Az esküvők közkedvelt virága még mindig a rózsa Gyergyóban is, de gyakran a különlegesebb, szokatlan virágokat részesítik előnyben a dekoráció választásakor. A gyergyószentmiklósi virágüzlet gyakran készít autódíszeket, menyasszonyi csokrokat, kitűzőket, ezeknek az ára viszont mindig változik, annak függvényében, hogy milyen virágból készül.

Új ízek, kérések

Fazakas Ervin Zsolt, az egyik csíkszeredai rendezvényközpont tulajdonosa lapunknak elmondta, még mindig nem lehet összehasonlítani a Covid előtti időszakkal az idei felhozatalt.
– Rengetegen vannak, akik kénytelenek voltak két-három évet halasztani, és most pótolják. Most már csak szeptember végére, októberre vannak szabad időpontjaink, jövőre egyelőre még kevés az érdeklődő. Félő, hogy készülőben van egy új járványhullám – állítja a tulajdonos.
A menüsorokról elmondta: a nagy többség még mindig a klasszikus fogásokat kedveli, de akadnak különleges kérések is, amelyek leginkább a tálalásra vonatkoznak. A megszokott alapanyagokat, fogásokat tálalják újragondolt formában, a fine-dining felé közeledve.
– Nálunk is a kérések alakítják az árakat. Egy menüsor ára 170 lejtől egészen 300 lejig terjed. Idén az átlag 230 lej volt, úgyhogy minden benne volt, itallal együtt. Tavaly olcsóbb volt, természetesen az alapanyagár-növekedés következtében mi is drágítottunk. Szerintem nem égbekiáltó a drágulás, még fenntartható – tért ki az árakra Fazakas.
Hozzátette: a lagzik nagy többségét kifejezetten hétvégére szervezik, hétköznap találkozóknak, családi összejöveteleknek ad helyet a terem.
– Sok párnak nem számít az ár. Próbálják úgy csinálni, hogy mindenki elégedett legyen, aminek általában pazarlás a vége. Sokan csak a lagzi után eszmélnek fel. A legfontosabb szempont számukra, hogy a hely, dekoráció tetsszen – fogalmazott.
Székelyudvarhelyen is számtalan esküvőt terveztek újra az elmúlt években, az újabb és újabb korlátozások miatt sok étterem csak hétköznapra tudta vállalni a lakodalmak lebonyolítását. Ezért idén már nem meglepő, ha hétköznapra kapunk meghívást. A Junior étterem közkedvelt esküvői helyszín. Gedő Szilárd, az étterem rendezvényekért felelős munkatársa elmondta, pénteken és szombaton tartanak náluk esküvőket, számos foglalásuk az elmúlt évekről tolódott át. Éttermük megfelelő számú személyzettel rendelkezik, így az egymás utáni napokon zajló rendezvények sem okoznak gondot. Hozzátette, az elmúlt években változást tapasztaltak az ételek, a menü összetételét illetően is.
– Már egyre kevesebben kérik a krumplit és a prézlit, nyitnak az új ízek iránt – mondta el. Átlagosan kétszáz személyes lakodalmakat bonyolítanak le, 200–210 lejbe kerül átlagosan egy menü. Pár éve még ritkaságnak számított, ma már megszokott kérés a pároktól a koktélbárral felszerelt italkülönlegességek felszolgálása, illetve a candy bar – tette hozzá.
Mint mondta egy menü átlagosan 200 lejbe kerül.
A gyergyószentmiklósi Róka panzió népszerű és közkedvelt esküvői helyszínné lett az utóbbi években. A pénteki és szombati napokon tartott ünnepségeken körülbelül 150–170 fő számára főznek, és a tulajdonos elmondása szerint a hagyományos, megszokott ízek a jellemzőek még mindig. Egy fő számára az esküvői menü ára náluk 150–200 lej között mozog.

Zene nélkül nincs mulatság

Nem mondtak le a buliról a párok, ehhez pedig elengedhetetlen a zene. Mindenki az ízlésének megfelelően választ muzsikát az esküvőre. Bár DJ-s lakodalmak is szép számban vannak, vidékünkön még mindig az élő zene iránt nagyobb a kereslet. Sokan az újrafoglalások során előbb a kiválasztott zenekarral egyeztettek időpontot, és csak azt követően fogtak hozzá az újratervezésnek.
Orbán Ferencz Sarolta egy háromtagú zenekar énekese. Mint mondta, be van táblázva az idejük, nemcsak a hétvégék, hanem a kisebb rendezvények miatt is, mint például keresztelő vagy kicsengetés, hét közben is sokat zenélnek. Mint mondta, 3300 lejért vállalnak esküvőket, de szerinte a nagyobb, többtagú zenekarok 6-7 ezer lejbe is kerülhetnek.

HN-összefoglaló

Tudósított: Adorján Zsófia, Fórika Dóra, Hadnagy Éva

: an accessible web community