Drámai végjátékkal zárult a selejtező

György Szilárd (jobbra) volt az udvarhelyiek pontszerzője | Fotó: Hodgyai István

Bár végig a papírforma érvényesült, jócskán hoztak izgalmakat a férfi asztalitenisz Bajnokok Ligája háromnapos selejtezős tornájának udvarhelyi mérkőzései. A főtáblára a C csoport favoritja, a világsztárokkal teletűzdelt TTC Neu Ulm került, a többiek az Európa-kupában folytatják.

Az erőviszonyok alapján nem is lehetett reális elvárás a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK-kal szemben, hogy továbbjusson a főtáblára, az udvarhelyiek nem is ezzel a céllal indultak harcba, egyszerűen jó mérkőzéseket akartak játszani, megszorongatni az ellenfelet, ott, ahol lehetett, és nyilván örülni annak, hogy a világ legjobbjai ellen adogathatnak.
A BL-selejtező udvarhelyi csoportkörének első két napja a papírforma szerint alakult, a favorit német TTC Neu-Ulm előbb a cseh TTC Ostravát, majd az udvarhelyieket verte 3:0-ra, a második számú kupakiírás címvédője, az olasz Apuania Carrara pedig 3:0 és 3:1 arányban győzött az ISK-SZAK, illetve az Ostrava ellen.
A simának tűnő győzelmek azonban nem tükrözik a városi sportcsarnokban történteket, több alkalommal is a mindent eldöntő ötödik szettig is elhúzódott a mérkőzés, az udvarhelyiek részéről György Szilárd, Sebastian Loso, Tamás Szabolcs és az alig 21 éves Sánduly Levente is rendre megszorongatta ellenfeleit, és akadt, amikor kevésen múlott az udvarhelyi pontszerzés.
Péntekre a német és az olasz együttes maradt versenyben a BL-főtáblát jelentő csoportelsőségért, a párharc az előbbiek győzelmével végződött, bár a 3:0-s végeredmény ezúttal sem mutatott valós képet, az olaszok okoztak meleg perceket a Top 10-es világranglista három játékosát is sorai között tudó németeknek.
A délutáni mérkőzésen a legyőzhető kategóriába tartozó Ostrava ellen álltak ki a vendéglátók,
György Szilárd kétszettes hátrányból fordított Jakub Kleprlik ellen és szerezte meg az ISK-SZAK első pontját. A Sebastian Loso–Alexandr Valuch párharcban is a tie-break döntött, ezúttal a csehek javára. A harmadik mérkőzés már rövidebbre sikerült, a csehek 19 éves játékosa, Filip Delincak 3:1-re nyert Lucian Filimon ellen.
A negyedik mérkőzést a Sebastian Loso – Jakub Kleprlik páros hozta össze, az udvarhelyiek svéd idegenlégiósa hozta az első szettet, a következő kettő viszont már Kleprlik vitte. Legizgalmasabbra a negyedik szett sikerült, Loso 8–10-ről egyenlített, több meccslabdát hárított, végül a hosszú végjáték 17–15 arányban a javára dőlt el. Következett a tie-break, Loso 4–2-re elhúzott, Kleprlik azonban fordítani tudott, végül hozta a szettet, a meccset, és összesítésben az Ostrava 3:1-es győzelmét.
A Bajnokok Ligája selejtezős tornájának udvarhelyi csoportkörét a német TTC Neu-Ulm nyerte, ezzel továbbjutott a főtáblára, a többiek a második számú kontinentális sorozatban, az Európa-kupában folytathatják.

Bajnokok Ligája, selejtező. Férfiak, C-csoport, Székelyudvarhely

1. forduló: TTC Ostrava – TTC Neu-Ulm 0:3; Székelyudvarhelyi ISK-SZAK – Apuania Carrara 0:3. 2. forduló: Székelyudvarhelyi ISK-SZAK – TTC Neu-Ulm 0:3; Apuania Carrara – TTC Ostrava 3:1. 3. forduló: Apuania Carrara – TTC Neu-Ulm 0:3; Székelyudvarhelyi ISK-SZAK – TTC Ostrava 1:3. A BL főtáblájára jutott a TTC Neu-Ulm, a többiek az Európa-kupában folytatják.

Szász Csaba

: an accessible web community