Drága a sportcsarnok működtetése, szabadulnának tőle

Képtelen fenntartani a csarnokot a sportiskola. Továbbra is működni fog, csak a keretek változnak | Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Felbontaná a Basilides Tibor Sportcsarnok működtetéséről szóló szerződést a gyergyószentmiklósi sportiskola. A létesítmény fenntartását nem tudják tovább biztosítani az intézmény büdzséjéből, ezért mondanak le róla.

Hivatalos kérelmet nyújtott be a városházára a gyergyószentmiklósi sportiskola, mert azt szeretné, hogy bontsák fel azt a 2008-ban megkötött szerződést, amely értelmében az oktatási intézmény működteti a sportcsarnokot. Nem tudják fenntartani a csarnokot, nincs rá elég pénzük, ezért bontanának szerződést, ezt követően a város működtetné tovább a létesítményt. El kell döntenie a városvezetésnek, milyen formában szolgálja ezután a sportot a létesítmény, hogyan oldható meg, hogy a Salamon Ernő Gimnázium és a Sfântu Nicolae Líceum diákjai továbbra is ott tarthassák a tornaórákat.

– Sem az Oktatási Minisztériumtól, sem a tanfelügyelőségtől nem kap kellő támogatást a sportiskola. Mi tudomásul vettük a kérését, és a soron következő tanácsülésen döntést kell hoznia a testületnek a működtetésről – mondta Csergő Tibor András polgármester. Leszögezte, mindenképpen lehetőséget kell adni a két középiskolának, hogy a tornaórákat megtarthassa, akárcsak a sportolóknak az edzésekre.

– A sportcsarnok nem lesz bezárva, továbbra is működni fog, csak más keretek között – mutatott rá az elöljáró.

A sportiskola igazgatója már tavasszal jelezte a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselőknek és városvezetésnek, hogy gondot okoz a megemelkedett gáz- és villanyszámlák kifizetése. Egy májusi tanácsülésen hangzott el, már 55 ezer lejnyi kifizetnivaló gyűlt össze csak a gáz- és villanyszámlákból. Már akkor kilátásba helyezték, hogy visszaadják az önkormányzatnak a csarnok működtetését. A létesítmény egyébként jelentősen megrongálódott az elmúlt években, nemcsak üzemeltetni kell, de egy komolyabb felújítás is ráférne a csarnokra.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community