Dr. Balázs Géza előadása a magyar költészet napján

0
18
Balázs Géza Fotó: bolyaimuhely.hu

A magyar költészet napja alkalmából dr. Balázs Géza előadásával ajándékozza meg az erdélyi magyar pedagógusokat, diákokat, érdeklődőket a Románia Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) – adta hírül közleményében a szakmai szervezet.

József Attila születésnapja, a magyar költészet napja alkalmából Balázs Géza nyelvész előadását közvetíti honlapján és facebook-csatornáján az RMPSZ.

Az eseményt népszerűsítő közleményben írják: „Amikor költészetről, versről beszélünk, elsősorban érzelmek és esztétikai kérdések kerülnek szóba. Pedig jóval többről van szó: a művészet és a nyelv, azonbelül a költészet az emberré válás egyik legelső és legalapvetőbb mozzanata. Ezért mondja Hamvas Béla, hogy »a költészet az emberiség anyanyelve«, valamint azt, hogy az ősi szimbólumalkotó képesség a kisgyermekben, a költészetben és az álmokban él tovább. Erre hívja fel a figyelmet az előadás.”

Balázs Géza (1959) nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszékén. Egyetemi előadásai és publikációi mellett rádió- és tévéműsorok (Hej, hej, helyesírás!; Hej, hej, helyes beszéd!; Tetten ért szavak; Édes anyanyelvünk stb.), valamint ingyenes nyelvi tanácsadó szolgáltatás (Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda) keretében osztja meg tudását nyelvhelyességi, helyesírási, nyelvstratégiai, antropológiai és egyéb nyelvi és kulturális jelenségekről.

Április 11-én, vasárnap 11 órától az RMPSZ honlapján (rmpsz.ro), és fészbuk csatornáján lesz elérhető az előadás, melyet az alábbi linken lehet megnézni: https://youtu.be/9ltemK-bAkk