Díszvilágítást kapnak a városok

Megyeszerte ünnepi díszbe öltöznek a városok. Vasárnap fel­kapcsolják a fényfüzéreket és meggyújtják az adventi koszorú első gyertyáját, ám ezt az időszakot is jelentősen megváltoztatja a járvány. Az eddigi közösségi ünnepek szerényebbek és az online térben is követhetők lesznek. 


A karácsonyi ünnepkör kiemelkedő része az adventi időszak, az ünnepre való felkészülés. A megye városai feldíszített karácsonyfával, adventi koszorúval és díszvilágítással teszik hangulatosabbá a várakozás idejét. Székelyudvarhelyen mintegy két hete kezdték meg az ünnepi díszek felszerelését és ma fejezik be a város karácsonyfájának feldíszítését. A 16 méter magas fenyő a város erdejéből származik, a tegnap állították fel a szokásos helyére, a Városháza előtti téren – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől. Mint mondta, idén új elemekkel nem gyarapodott a díszvilágítás, az erre a célra félretett összeget a járványügyi helyzet kezelésére fordították. Az előző évekhez hasonlóan díszvilágítás szempontjából idén is a városközponton lesz a fő hangsúly, de a negyedeket is ünneplőbe öltöztetik, és az ott található fenyőfákat is feldíszítik. Az ünnepi fényeket vasárnap, advent első vasárnapján kapcsolják fel, és egészen vízkeresztig teszik hangulatosabbá a várost. Az adventi koszorú idén is a Márton Áron téren kap helyet. Az első gyertyát vasárnap gyújtják meg, ám a járvány miatt idén elmarad a közös gyertyagyújtás. Az ünnep meghittségét azonban így is próbálják átadni a városlakóknak, akik vasárnapról vasárnapra online követhetik figyelemmel a különböző felekezetek képviselőinek ünnepi gondolatait. Advent első vasárnapján Mátyás Károly római katolikus főesperest hallhatják a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal közösségi oldalán. A második hétvégén az unitáriusok, a harmadikon a reformátusok, majd a negyedik hétvégén a baptista egyház képviselője szól az udvarhelyiekhez. Idén a Bethlen negyedi parkban is állítanak adventi koszorút. 

Felkészült az adventi hétvégékre Csíkszereda önkormányzata 

– A város karácsonyfája és adventi koszorúja beköltözik egy olyan térbe, amelyben a következő években, a járványügyi helyzet után teljes programkavalkád fog kialakulni a téli ünnepek időszakában. Ez a helyszín a városi park, minden adventváró vasárnap ott fogjuk szervezni az eseményeket már ebben az évben is – mondta a Hargita Népe érdeklődésére Korodi Attila polgármester. Az elöljáró hozzátette: az eddigi évekhez hasonlóan az adventi vasárnapokon lesz áhítat, különböző kórusok fognak fellépni, és egyéb programok is színesítik majd a gyertyagyújtásokat. A járványügyi helyzetre való tekintettel idén részben az online térbe költöznek ezek az alkalmak, a helyszínen résztvevők pedig minden vasárnap meghívott kisközösségek lesznek. Figyelembe véve az előírásokat, legfeljebb 100-an követhetik a parkban az eseményeket személyesen – emelte ki Korodi Attila. Az első hétvégén a nagycsaládosok szervezetét látják vendégül, tudtuk meg. Az elöljáró arra is kitért, hogy nem feledkeznek el a Mikulásról sem, valamint a karácsonyi vásár megszervezésének a módját is keresik. Ezekkel kapcsolatban később fog tájékoztatást adni a polgármesteri hivatal.

– Számunkra nagyon fontos: a csíkszeredaiak ne veszítsék el a reményt, és ebben a szigorított járványügyi helyzetben is tudjunk egymásra figyelni. Arra törekszünk, hogy a karácsonyi ünnepek minél szebben kibontakozzanak – fogalmazott Csíkszereda polgármestere.

Gyergyószentmiklóson is szerényebb az ünnep

Elmaradnak a közösségi gyertyagyújtások Gyergyószentmiklóson is. A főtéri adventi vásár is szerényebb lesz a szokottnál, a város ünnepi díszkivilágításán viszont nem spórolnak. Gyergyószentmiklóson elsőként szerveztek közösségi gyertyagyújtásokat advent vasárnapjain. A közösségi eseményt idén nem szervezik meg a szokott módon. Az egyházak képviselői minden adventvasárnap előestéjén meggyújtják a város három adventi koszorújának valamelyikén a lángot, imádkoznak és az online közvetítés által néhány ünnepi gondolatot is megosztanak a hívekkel. A szervezők arra kérik a városlakókat, ne menjenek a helyszínre a gyertyagyújtások során, hanem otthonaikból kapcsolódjanak be. A főtéri adventi vásár is szerényebb lesz, mindössze két faházikóban kínálnak majd forró italokat és mézet a sétálóutcában. A város védőszentjének ünnepén, Szent Miklós-napján kapcsolják fel az ünnepi díszkivilágítást. A korábbi évekből ismert elemek mindegyikét felhasználják, és pótolják a sérült vagy használhatatlanná vált elemeket.