disputaversenyt hirdet az érted ifjúsági szervezet: Fiatal és tenni akaró közösség

A rendezvény plakátja

A brit parlament formátumát alapul véve disputaversenyt szervez az Érted Ifjúsági Szervezet. Az esemény online előválogatóval indul, a győztes csapat pénzjutalomban részesül. A jelentkezési határidő ma jár le, a részletekről Szász Kinga, az egyesület sajtóreferense számolt be lapunknak.

Az Érted Ifjúsági Szervezet lassan két éve működik és fejlődik, tagságához csatlakoztak volt diákszövetségi tagok, diákvezetők, civil szervezetben dolgozók, önkéntesek, kutatók, valamint színészek is.
– Az indulás után alig néhány hónapig volt lehetőségünk eseményeket szervezni, gyakorlatilag beleszülettünk a járványhelyzetbe. Ennek ellenére sokat fejlődtünk, bővült a csapat és a projektek listája – mondta Szász Kinga.
Hozzátette: a virtuális megmozdulások mellett az Affér Vitaest elnevezésű projektet is átszervezték. A disputaverseny célja megismertetni az egyetemistákkal az érvelés és vitázás fontosságát, a szövegformálás technikáját, valamint felhívni a figyelmet a véleménynyilvánítás fontosságára. A vetélkedő a brit parlament vitaformátumán alapszik.
– Egy csapat két játékosból áll, akik a kormány vagy az ellenzék nyitó- vagy zárófelét képviselik. A felhívás kizárólag egyetemistáknak szól, az alsó korhatár 18 év. A győztesek ezer lejjel lesznek gazdagabbak – fűzte hozzá a sajtóreferens.
Mint mondta, a járványhelyzet nem korlátozza a verseny menetét, hiszen a versenyzők elsősorban írásban mérik össze tudásukat, majd online előválogatóval folytatódik a program. A döntőben 8 fős csoportok versenyeznek majd, ami remélhetőleg élőben zajlik majd. A jelentkezőknek meg kell győzniük a zsűrit a saját nézőpontjukról, felhasználva az érvelési technikákat és magatartásukat.
– Mindkét pártot 4-4 személy képviseli. A kormány a tételmondat mellett, az ellenzék a tételmondat ellen érvel. A kormány első embere kezd, akinek a feladata a tételmondat definiálása és az érvek megalapozása. Ezt követően az ellenzék első embere mint a fél nyitó beszélője cáfolhatja a tételmondatot. Majd egymást felváltva érvelnek és cáfolnak – tette hozzá Szász Kinga.
A csapatoknak tíz percük lesz arra, hogy felkészüljenek a vitára és megbeszéljék az érveket. A döntőt a helyzettől függően Kolozsvárok szervezik meg, május 8-án.
A mai nap folyamán az érdeklődők benyújthatják jelentkezésüket az alábbi linken: https://erted.ro/affer-disputa/ és további információkat is találnak a versenyről.

Fülöp Orsolya

 

: an accessible web community