Díjazták a mintagazdákat

Tíz, gazdálkodói – növénytermesztési, állattenyésztési, farmvezetési – tevékenységével példának és mintának tekintett termelő vette át tegnap Nagygalambfalván Hargita Megye Tanácsának és a megyei önkormányzat Vidékfejlesztési Egyesületének elismerését.

[dropcap]T[/dropcap]egnapi, Nagy­galamb­falvá­ra kihelyezett tanácsülése keretében díjazta a megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesületének tavalyi Mintagazda programjában részt vett és elismerésre javasolt növénytermesztő, állattenyésztő gazdákat Hargita Megye Tanácsa. Borboly Csaba, a testület elnöke szerint a termelők nemcsak gazdatársaiknak, hanem a lakosságnak is jó példát mutatnak.
– Azért fontos ez a kitüntetés, mert a jó példákra szükség van, és remélem, más gazdákra is ösztönzőleg hat – hangsúlyozta a megyei önkormányzat elnöke.
A pénzdíjjal is járó elismerést a gazdák Borboly Csabától, Becze István és Sándor Barna tanácsosoktól, valamint Márton Istvántól, a Mintagazda programot irányító vidékfejlesztési egyesület igazgatójától vehették át. Márton egyébként a jelenlévőknek a díjazottak tevékenységének bemutatása mellett a három éve elindított mintagazda-programra, illetve a kiválasztási, elbírálási szempontrendszer ismertetésére is kitért.
Az állattenyésztésben Csík térségéből két dánfalvi gazdát jutalmaztak munkájáért: első díjjal Zsók Lászlót, második díjjal Albert E. Antalt jutalmazták. Az Udvarhely–Keresztúr térségi gazdák közül az első díjat a szentábrahámi Mátéfi Attila kapta, a második díjjal Kobátfalváról Deák Dénest és harmadik helyezéssel pedig az ugyancsak szentábrahámi Mátéfi Dénest díjazták. A Gyergyó környéki állattenyésztők közül elsőnek a gyergyótekerőpataki Bálint Attilát, másodiknak pedig a gyergyócsomafalvi Domokos Árpádot válaszották. A zöldség- és gyümölcstermesztésben végzett munkájáért első díjat kapott a csíkkarcfalvi Gidró Dezső, második díjra pedig Csíkrákosról Orbán Andrást jelölték. A Hargita megyei mintagazdák közül növénytermesztés terén a csíkszentdomokosi Albert Istvánt díjazták.

HN-információ