Digitalizáció a mezőgazdaságban

Előadás a korszerű gazdaságról. Digitális kihívás FOTÓ: SZILÁGYI DALMA

Állategészségügyi korlátozások miatt elmaradtak a hétvégére tervezett Csíkszéki Gazdanapok, amelynek Csíkdánfalva adott volna otthont. Csupán a szakmai fórumot tartották meg a tervezett rendezvények közül.

Elmaradt a Csíkdánfalvára tervezett Csíkszéki Gazdanapok elnevezésű rendezvénysorozat a Csíkcsicsóban igazolt sertéspestis-eset miatt, az állategészségügyi korlátozás miatt nem lehet állatvásárt szervezni az érintett település vonzáskörzetében.
A tervezett programok közül kizárólag a Fiatal Gazda Találkozó keretében szervezett szakmai előadásokat tartották meg. Fancsali Kálmán pályázati tanácsadó számolt be a pályázási lehetőségekről, Miklós Ervin agrárdigitalizációs szakértő pedig a farmmenedzsment-megoldásokat mutatta be. Az agrárdigitalizációs szakember nap mint nap kapcsolatban van számos gazdával, személyesen jár farmokra, és összesen kétszázezer hektárt érint a munkája. Az informatikai rendszereken keresztül tudja kimutatni, hogy azon a bizonyos területen a traktor mennyit szántott, mennyi üzemanyagot használt fel, ezáltal pedig a mindennapi munka hatékonyságát próbálják meg növelni.
– Az ember vérnyomáscsökkentőt csak akkor vesz be, ha azelőtt megmérte, és magas szám jött ki. Akkor miért tesszük ezt másképp a mezőgazdaság szempontjából is, miért műtrágyázunk, ha nem tudjuk pontosan, hogy mire van szüksége az adott területen található földnek? Miért adjuk ugyanazt az élelmet a teheneknek, mint húsz évvel ezelőtt, amikor lehet, hogy más takarmánnyal sokkal jobban termelnének a jószágok – jegyezte meg Miklós Ervin.
A szakember a társulást, környezetvédelmet és digitalizációt emelte ki, amelyek a legfontosabb elemei a mai mezőgazdaságnak.
– Számos pályázati kiírás azt bizonyítja, hogy ha valaki egy társulás tagja, akkor az pluszpontokat ér. Legtöbb ember azért tart a társulásoktól, mert fél attól, hogy a többiek átverik. Erre ismét megoldás a digitalizáció, hiszen minden munkafolyamatról, minden takarmánymennyiségről pontos számokat tudunk mutatni, így mindenki a reális képet kaphatja. A környezetvédelmi előírások is könnyebben kivitelezhetők a digitalizációval, illetve precíziós gazdálkodással. A digitalizáció pedig két szóval jellemezve: a hatékonyság és versenyképesség – tette hozzá.
Gál Attila, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza a takarmányreceptek számítógépes programmal való összeállításának módjáról számolt be. Ez a program lehetőséget nyújt a gazdák számára, hogy optimalizálni tudják a megetetett takarmányt. Kiszámolható, hogy mennyibe kerül összesen a takarmány előállítása, és mennyire kifizetődő a gazda módszere.
– A Csíkszentsimonban szervezett gazdanapokon pár gazdával leültünk, és elvégeztünk néhány számítást. Sorba vettük, hogy mi az, amit megetet az állatokkal, annak mi a beszerzési ára, és sajnos néhány esetben a gazda ugyanabban az összegben értékesíti például a tejet, mint ahogyan előállítja, és még a munkája sincs megfizetve. Ilyenkor fontos optimalizálni ezt, vagy kisebb költségekkel előállítani a terméket, vagy drágábban eladni ahhoz, hogy létrejöjjön a szükséges egyensúly – mondta Gál Attila.
A szakmai fórumon meghívottként részt vett Barabási Antal Szabolcs, a mezőgazdasági tárca államtitkára és Papp Zsolt György, a magyar agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára is.

Szilágyi Dalma-Orsolya