Diákokat várnak a tangazdaságba

Új lakóval bővült a gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztés tangazdasága: az igazi tehénhez megtévesztésig hasonlító műanyag változat azért „költözött be” az udvarra, hogy általa a diákok megismerkedhessenek a fejés, ezentúl pedig a sajt- és joghurtkészítés folyamataival. A tangazdaságba betérő gyermekcsoportok, családok egy egészségesebb életmód változatait ismerhetik meg a munkatársak segítségével.

Riska, a műanyag tehén a tangazdaság új lakójaként jelenleg a látványműhelyben van elhelyezve, de hamarosan istállót alakítanak ki számára, hogy minél élethűbb környezetben fogadhassa a látogatókat.
– Kettős céllal hoztuk az új lakót a gazdaságba, elsődlegesen azért, hogy megismertessük a gyermekekkel és akár felnőttekkel is a kézi fejés módszerét, ugyanakkor a képzéseinkhez is megfelelő gyakorlóeszköznek minősül majd ez a tehén, amikor nincs lehetőség hátramenni az istállóba egy-egy folyamat begyakorlásához – mondta el új kezdeményezésük kapcsán Kémenes László, a gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztés programfelelőse. A gyermekek a fejés kipróbálása után a sajt- és joghurtkészítés folyamataiba is betekinthetnek, megkóstolhatják azokat és megnézhetik a tangazdaság igazi teheneit és – a kifizetett belépőért cserébe – meglepetés-ajándékban is részesülnek.
A Caritas Vidékfejlesztés tangazdasága 32 hektáron gazdálkodik, 16 fejőstehenet számláló állományukban vákuumrendszeren keresztül, kannás fejést alkalmaznak jelenleg.
– Pályázatot adtunk le egy olyan vezetékes fejőrendszerre, amelyből egyenesen a tejhűtőbe kerülne a lefejt tej, viszont fontos tisztázni, hogy mindegyik fejési módszer – a többféle gépi, illetve kézi – jó és elfogadott, mindegyikkel elő lehet állítani biotejet, a lényeg, hogy az tiszta legyen. Képzéseinkben is nagy figyelmet fordítunk a fejés higiéniájára, az eszközök megfelelő tisztítására. Ez az új eszköz is segítségünkre lesz az oktatásban – tette hozzá Kémenes László.
Az új programra diákcsoportokat, családokat várnak: hétfőn, szerdán és pénteken, előzetes jelentkezéssel (telefonszám: 0745–171829) lehet ellátogatni a tangazdaságba.

Boncina-Székely Szidónia