Dél-Hargita Teljesítménytúra

Ötödik alkalommal szervezi meg szombaton a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület a Dél-Hargita Teljesítménytúrát. A túrán megteendő távokat is meghatározza az ötös szám: felkészültségtől és elszántságtól függően a természetjárók 15, 25 és 50 kilométeres szakaszok megtételére vállalkozhatnak.

x04_tura

Egy vándortábor megszervezésének tapasztalatával is gazdagodva, ötödik alkalommal szervezi meg a CsEKE a Dél-Hargita Teljesítménytúrát. A túra szervezője, Daday Emese elmondta, idén az ötéves évfordulóra való tekintettel 50 kilométeres túrát is meghirdettek, amelynek szintideje 12 óra, a szintkülönbség pedig 1762 méter. Az igazi kihívást jelentő túra hajnali 5.30 és 6.30 között indul a tusnádfürdői kempingtől, és a Sólyomkő – piliskei vadászház – Jáhoros-puszta – Mitács-puszta – Kakukk-hegy – Ángyélika – Nagy-Láz pusztája – Bakratás-tető – Szentimrei Büdösfürdő – Gesztenye-puszta – Köves-patak völgye – Romlás pusztája – Édesvíz pusztája – Hirtelen-puszta – Bilibók-puszta útvonalon vezet a Szeredai-fürdőhöz.
A térképet és a GPS-nyom­vonalat hamarosan már le lehet tölteni a szervezők honlapjáról, de a túra teljesítése nem igényel különösebb tájékozódási képességet – tudtuk meg Daday Emesétől –, ugyanis egy okostelefon segítségével könnyedén lehet már tájékozódni, de az sem fog eltévedni, aki a hagyományos térkép és iránytű kombinációt választja, hiszen a kérdéses útkereszteződésekben megjelölik a helyes irányt.
A szervezők két rövidebb távval is készültek. A 25 kilométeres szakaszt az átlagos természetjáró könnyedén teljesíti – vélik, ennek útvonala: Szeredai-fürdő – Zsögödfürdő – Fenyves nyaka – Szentimrei Bü­dös­fürdő – Lucs­mel­léke – Ven­del­né kútja – Bilibók-puszta – Csík­szereda, a szintidő 7 óra, a szint­különbség pedig 750 méter. A gyermekek és a családok 15 kilométer megtételére vállalkozhatnak a Szeredai-fürdő – Zsögödfürdő – Rejtek-patak forrása – Bilibók-puszta – Csíkszereda útvonalon. A szintidő ebben az esetben 5 óra, a szintkülönbség pedig 400 méter.
Az előző évek tapasztalatából kiindulva körülbelül száz résztvevőre számítanak, valamennyi túrázó kitűzőt, oklevelet kap, illetve pityókatokányra is vendégül látják őket.

Háromszéki Eszter

: an accessible web community