Csúcsszezon a Gyimesekben

Turisták az esztenán. Ismerkedés a tejfeldolgozással Fotó: Domján Levente

Sajtkészítéssel összekötött esz­tena­látogatás, határvadász- és gyógynövénytúrák, tánctábor, puliszkafesztivál – egyre gazdagabb kínálattal várják a térségbe érkező turistákat, látogatókat a gyimes-völgyi vendéglátók. Augusztus végétől ráadásul – ha a csúcsdöntési kísérlet sikerül – Gyimes nevéhez fűződik a világ legnagyobb, 3500 kilogrammos túrós puliszkája is.

Turisták az esztenán. Ismerkedés a tejfeldolgozással Fotó: Domján Levente
Turisták az esztenán. Ismerkedés a tejfeldolgozással Fotó: Domján Levente

[dropcap]É[/dropcap]vről évre egyre több, színesebb, változatosabb programokkal próbálja a vendégeket a Gyimesekbe vonzani, illetve visszatérésre bírni a térségbeli panziótulajdonosokkal együttműködve a Gyimes-völgyi Vendéglátók Turisztikai Egyesülete. E cél elérését ráadásul idéntől – új eszközként – már a községközpontban megnyílt turisztikai információs iroda is segíti.

Szekérrel az esztenára
Prezsmer Fülöpöt, a turisztikai egyesület elnökét tegnap épp „munka közben” zavartuk: ottjártunkkor a Hidegségtől északra fekvő, barackospataki esztenájukon egy hetvenfős – zömében magyarországiakból álló – turistacsoportot fogadva mutatta be a gyimesi pásztoremberek elfoglaltságait, kóstoltatta a nyári esztenaélethez dukáló ételeket, no és természetesen a hagyományos módon – a vendégek szeme előtt feldolgozott tejből készített – gomolyasajtot, ordát, zsendicét. A bemutató szemmel láthatóan oly jól sikerült, hogy a kóstolónak asztalra kihelyezett friss sajtból még a savónak sem volt ideje kicsepegnie.
Fülöp nem titkolta: ahhoz hogy a Gyimesekbe látogató vendégek a gyimesi csángók életét jobban megismerjék, nemcsak kultúrájukból, dalaikból és táncaikból, sajátos ételeikből kell ízelítőt kapniuk, hanem az esztenáikait is látniuk kell. A vendégeket természetesen a nyári szállásra is szekerekkel hozták, ami – a tizenkét kilométeres, egy óra alatt megtett útról lévén szó – a legtöbb turista számára már eleve külön élményt jelentett.

Programok az új és avisszatérő vendégeknek is
– A gyimesi táncházba érkezett vendégeink számára a szerdai szünnapon három programot állítottunk össze. Az egyik csoport esztenalátogatáson vehetett részt, egy másik csoport a 32-es határvadászok útját végigjáró Sebő Ödön-emléktúrát választhatta, a harmadik program keretében pedig a helyi gyógynövényekkel lehetett ismerkedni. Szintén a természetben – sorolta az aznapra összeállított programválasztékot Prezsmer Fülöp. Hozzátette, azokra is gondoltak, akik visszatérő vendégként immár nem először járják a gyimesi tájakat, patakokat. Számukra a moldvai csángóvidékre elkalauzoló pusztinai, illetve a hegyeken átvezető – Háromkutat is érintő – gyilkostói kirándulást ajánlották.
A turisztika egyesület elnöke bár mind a Gyimesek iránt érdeklődő turisták, mind a programkínálat, a sport és szórakozási lehetőségek bővülésének örvend, azt azonban mégse szeretné, hogy a gyimesi vendéglátás tömegturizmussá váljon. Hosszú távon ugyanis ez a térség vonzerejének, hagyományos életvitelének már nem tenne jót – teszi hozzá Prezsmer Fülöp. A térség panzióiban, vendégházaiban – mint megtudtuk – pillanatnyilag több mint 600 vendéget tudnak egy időben elszállásolni. Ehhez adódnak hozzá a családoknál elérhető vendégágyak: ez községenként nagyjából további 50-100 fő fogadását és elszállásolását teszi lehetővé.

Puliszkafesztivál: rekorddöntésre készülnek
Ettől függetlenül a júliusi, augusztusi hónap turisztikai csúcsszezonnak számít a gyimesi panziósok, vendéglátók éves naptárában. A kisebb programok, illetve a napokban zajló táncház mellett a turisztikai egyesület tagjainak immár az augusztus végén esedékes túróspuliszka-fesztiválra is készülniük kell: főleg, hogy a szervezők idén rekorddöntésre készülnek. Ezúttal ugyanis nem kevesebb mint 3500 kilós túrós puliszka elkészítését tűzték ki célul. A csúcsdöntési kísérletet ráadásul a helyszínen a Guinness-rekordok könyvének hivatalos ellenőrei is megfigyelik, nyomon követik. A hitelesítés érdekében a rekordpuliszka pontos receptjét, az összetevők kilóra lebontott pontos értékét már el is küldték a világhírű könyv szerkesztőinek.
– A puliszkát több kisebb – 250–600 literes – üstben főzzük meg, de a 3,5 tonnás túrós puliszkát – megfelelően rétegelve – egyetlen hatalmas edényben fogjuk összeállítani, és ahhoz, hogy a túró elolvadjon benne, felrotyogtatni – sorolta lapunknak a rekordméretű puliszka elkészítésére szőtt haditerv részleteit Prezsmer Fülöp. Az egyesület, illetve a turisztikai információs iroda munkatársai jelenleg már a meghívók, illetve az eseményt népszerűsítő plakátok, szóróanyagok szerkesztésén dolgoznak.