Csökkent a hazai ipari termelés az év első két hónapjában

Fotó: Pixabay

Romániában 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés a nyers adatok szerint 2021 első két hónapjában, 2020 azonos időszakához képest. A csökkenés 1,5 százalékos a szezonálisan és a munkanapok száma alapján kiigazított adatok szerint – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

2020 hasonló időszakához viszonyítva 2021 januárjában és februárjában a nyers adatok szerint az ipari termelés 2,3 százalékkal csökkent leginkább azért, mert a kitermelőipar 14,3 százalékkal és a feldolgozóipar 3,1 százalékkal esett vissza. Ezzel szemben a villamosenergia-, hő-, gáz- és melegvíz-előállítás és szolgáltatás 6,4 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor a szezonálisan kiigazított adatsor szerint, amely figyelembe veszi az idénymunkákat és a ledolgozott napok számát is, 2021 első két hónapja 1,5 százalékkal van a 2020-ban mért adatok alatt.

Az INS adatsorából ugyanakkor az derül ki, hogy a februári ipari termelés (nyers adatok szerint) 3,7 százalékkal magasabb kevesebb az egy hónappal korábban regisztrált értéknél, míg a munkanapok számával és a szezonalitással kiigazított adatok értelmében a termelés 1 százalékkal visszaesett.

A dokumentum szerint 2021 februárjában az ipari termelés (nyers adatok szerint) 3,1 százalékkal marad el 2020 februárjához képest, mert a kitermelőipar 14,9 százalékkal, a feldolgozóipar 4,1 százalékkal esett vissza. A villamosenergia-, hő-, gáz-, és melegvíz-előállítás és szállítás 7,5 százalékkal bővült.

Ugyanakkor a ledolgozott napok arányában kiigazított adatok értelmében 2,6 százalékra volt tehető a visszaesés, nagyrészt a kitermelőiparban regisztrált 16,8 százalékos és a feldolgozóiparban jegyzett 2,4 százalékos csökkenés miatt. A villamosenergia-, hő-, gáz-, és melegvíz-előállítás ezzel szemben 8,6 százalékkal nőtt az említett időszakban.

HN-információ