Csökkent a begyűjtött nyerstejmennyiség

Feldöntött tejeskanna. Egyre kisebb mennyiség kell a feldolgozóknak

Uniós viszonylatban hiába olcsó a romániai tej, a hazai gazdaságokban megtermelt alapanyagból a folyamatos árcsökkentés ellenére is egyre kisebb mennyiségre van szükségük a romániai tejüzemeknek – legalábbis erre utalnak az Európai Bizottság tejpiac-monitorizáló rendszerének április-májusi, azaz a tejkvóta utáni időszakra vonatkozó adatai. Az Országos Statisztikai Hivatal jelentéséből viszont az is kiderül: az import-nyerstej mennyisége egy év alatt 12,7 százalékkal gyarapodott. Áprilisban nagyságrendileg minden feldolgozott 10 literből 1 már külföldről származott.

Feldöntött tejeskanna. Egyre kisebb mennyiség kell a feldolgozóknak
Feldöntött tejeskanna. Egyre kisebb mennyiség kell a feldolgozóknak

[dropcap]R[/dropcap]omániában esett vissza az Unió tagállamai közül a legnagyobb mértékben a feldolgozók által begyűjtött tejmennyiség az Európai Unió tejkvóta-rendszerének április elsejei megszűnése óta – derül ki az Európai Bizottság Európai Tejpiaci Megfigyelőjéből (EMMO). Az EMMO adatai szerint Romániában az április-május közötti időszakban a feldolgozók 170 640 tonna tejet vásároltak fel, ami 8,7 százalékkal marad el a tavalyi, hasonló időszakban begyűjtött 186 900 tonnától. Annak ellenére is, hogy a tej romániai átlagára május végéig – egy év távlatában – 16 százalékkal zuhant.

Tovább nőtt az import súlya
Az Európai Bizottság közösségi tejpiac-monitorizáló rendszeréből az viszont nem tűnik ki, hogy az alapanyagot a tejgyárak nem csupán csarnokokból és helyi egyéni gazdaságoktól vásárolták fel, hanem nyersanyag-szükségleteiket importtejből is pótolták. Áprilisban ugyanis az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint a hazai farmokon előállított tej mennyisége 77 488 tonnára (a 2014 áprilisában termelt
85 061 tonnához képest 8,9 százalékkal kevesebbre) rúgott, miközben a külföldről behozott nyers tej mennyisége az egy évvel ezelőtti 5516 tonnához képest idén áprilisra 12,7 százalékkal, 6214 tonnára gyarapodott. Az importtej térnyeréséhez ugyanakkor a romániai elaprózott termelés és hiányos tejbegyűjtő-infrastruktúra is hozzájárulhatott: az elmúlt években ugyanis az ipari feldolgozókhoz a Romániában előállított évi 3,8 millió tonnás tejmennyiségnek csupán a 23 százaléka jutott el.

9 országban csökkent, 19-ben nőtt a tejmennyiség
Az Európai Bizottság adatai szerint ugyanakkor a kvótafelszabadítás utáni hónapokban nem csupán Romániában, hanem az Unió további nyolc tagállamában is csökkent a feldolgozók által felvásárolt tej mennyisége: Cipruson 4,5 százalékkal, Észtországban 4,4 százalékkal, Horvátországban 3,1 százalékkal, Görögországban 2 százalékkal, Svédországban 1 százalékkal, míg Ausztriában 0,8, Franciaországban 0,2, Lettországban pedig 0,1 százalékkal csökkent a begyűjtött tejmennyiség. A tejkvóta megszűnése óta viszont Írországban 11 százalékkal, Luxemburgban 8,7 százalékkal, Magyarországon 7,2 százalékkal, Szlovákiában 5,4 százalékkal, Lengyelországban 3,6 százalékkal, Németországban pedig 2,3 százalékkal nőtt a feldolgozók által begyűjtött tejmennyiség.

Nyerstejárak: 21 eurócenttől 55 centig
Ami az Európai Unió tagállamainak átlagos nyerstej-felvásárlási árait illeti, Románia – a balti országokkal közösen – áprilisban és májusban is a legolcsóbbak közé tartozott. A nyers tej tonnájáért a romániai feldolgozók májusban átlagosan 250 eurót fizettek, ami 4,4 lejes euró-árfolyam mellett literenként 1 lej 10 baninak felel meg, miközben az Unió 28 tagállamában a nyers tej átlagára tonnánként 304 euró volt. Áprilisban amúgy – a tejkvóta megszüntetése utáni időszak első hónapjában – Romániában a feldolgozók a tejért még tonnánként 269 eurós (literenként 1,18 lejes) átlagárat fizettek, tavaly májusban pedig 291 eurót (literenként 1,28 lejt) – olvasható ki a magyar Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb tejpiaci jelentésének adatsoraiból. A legalacsonyabb árakkal májusban a litván gazdáknak kellett beérniük: ők a tejet tonnánként átlagosan 215 euróért árusították. A tejtermelők portékájukért EU-s viszonylatban a legnagyobb árat május folyamán Cipruson (tonnánként 554,7 eurót), Máltán (439,3 eurót) és Görögországban (417,9 eurót) kapták, miközben a nyers tejért májusban a tejüzemek Magyarországon tonnánként 256,8 eurós, Lengyelországban 282,3 eurós, Szlovákiában 278,9 eurós, Bulgáriában 266,2 eurós, Hollandiában 320 eurós, Dániában 313,6 eurós, Németországban 298,3, míg Ausztriában 331,7 eurós átlagárat fizettek – derül ki az AKI július 15-ig beérkezett adatokból összeállított európai uniós nyerstejár-táblázatából.

Domján Levente