Csipkefa bimbója – Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program

Óvoda határtalanul

Még lehet jelentkezni Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program magyarországi és külhoni óvónőknek kiírt pályázatára. A Kárpát-medencei magyar óvodaépítéseket, -fejlesztéseket szervező, irányító program több területen segíti a külhoni magyar óvodákat, az óvodapedagógusok rendszeres továbbképzési programja mellett többek között kisebb pályázati lehetőségekkel is.

Csipkefa bimbója címmel magyarországi és a külhoni magyar óvodák pedagógusainak írt ki nemrég pályázatot a program. A cél kettős: a hagyományőrzés, és a tapasztalatcsere ösztönzése. Szeretnék arra bátorítani a magyarországi óvodákat, hogy ismerjék meg a gyakorlatban a külhoni magyar népi hagyományokat, majd azokat építsék be a saját a pedagógiai nevelési koncepciójukba. A másik, nem kevésbé fontos szándék, hogy segítsenek kialakítani új testvéróvodai kapcsolatokat, valamint támogassák a már meglévő együttműködéseket.

A pályázaton nyertes magyarországi pedagógusoknak kétnapos tanulmányutat nyújt a program, ennek során megismerkedhetnek a fogadó óvoda hagyományőrző pedagógiai programjával, illetve gyakorlati foglalkozásokon vehetnek részt. A program minden költséget fedez, beleértve az utazást, a szállást és a napi ellátást. Amennyiben az aktuális szabályok az utazást negatív PCR-teszthez kötik, úgy annak költségeit is vállalja a kiíró.

Érdeklődőkben szerencsére nincs hiány. Az előzetes levelek, telefonok arról tanúskodnak, hogy akár egy-egy óvoda teljes pedagógusközössége is örömmel utazna. A jelentkezők azért tartják jónak a pályázatot, mert szervezett keretek között lehetőséget nyújt, hogy új tudással gazdagodjanak.

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program rendszeresen ír ki hasonló pályázatokat. Még fut a tavaly ősszel meghirdetett Jön a kocsi kiírás, amelyen külhoni óvodák indulhattak egy hagyományőrző előadással. A seregszemle célja bemutatni a hagyományőrzés kiemelt szerepét az óvodai nevelésben, megmutatni a magyar népi kultúra gazdag tárházát, kiemelt szerepét az anyanyelv megtartásában, a magyar identitás megerősítésében. A beküldött videókra most a közönségszavazatokat várják a program Facebook-oldalán.
Szintén 2020-ban hívta a program blogírói képzésre a külhoni óvodapedagógusokat, a jelentkezők közül többen már szerzői is a weboldal Blog menüpontjának.

A pályázatok gyakorlati lebonyolítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. intézi.

Az óvodaprogram nemcsak magyar gyerekek számára jelent fejlődést, mert sok vegyes házasságban született gyereket, valamint a többségi társadalom családjaiban született gyereket is szívesen íratnak szüleik az új, felújított és jól felszerelt óvodákba, mert ott jobb képzést kaphatnak. A program egyben befektetés a jövőbe, hiszen alapot jelent arra, hogy később a magyar nyelven tanuló magyar kisiskolások száma is növekedjen.

Fotók: Ovodaprogram.eu

www.ovodaprogram.eu

HN-információ