Csíkszeredai nemzetközi párlat- és pálinkamustra: Ma még fogadják a jelentkezőket

Név nélküli, számmal ellátott pálinkaminták. Szigorúan elbírálják

Ma még benevezhetik saját vagy bérfőzdékben készített gyümölcspálinkáikat a csíkszeredai nemzetközi párlat- és pálinkaversenyre a székelyföldi termelők. A megmérettetésre nevezett mintákat – amiből a szervezők több mint ötszázra számítanak – jövő hétvégén bírálja el a szakemberekből álló zsűri.

Ma jár le a nevezési határidő, épp ezért aki még nem tette meg, a mai nap folyamán még jelentkezhet a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által meghirdetett első Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre. A megmérettetésre egyelőre háromszáz minta érkezett, ám a benevezett, úton levő mintákkal együtt a versenyen részt vevő párlatok száma biztosan meghaladja majd az ötszázat – mondta el tegnap érdeklődésünkre Becze István, a mustrát szervező Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.

Külön méretkeznek a profik

A gyümölcspárlat készítésében jártas gazdák, termelők két nevezési kategória közül választhatnak: az elsőbe a jogi személyiségként működő, üzleti tevékenységet folytató főzdék termékei kerülnek, míg a második csoportba az egyéni termelők párlatait bírálják el a neves vendég- és helyi szakemberekből álló zsűri tagjai. Az üzleti kategóriába minden mintából kétszer fél liternyi mennyiséggel kell nevezni. Amennyiben a termelők 0,35 literes kiszerelésű pálinkákat vagy párlatokat forgalmaznak, akkor a nevezéshez három palackra lesz szükség. Az egyéni kategóriában versenyző termelőktől csak fél liter mintát kérnek a szervezők.
– Nem akarom elkiabálni, de nagyon úgy néz ki, hogy gazdag lesz a felhozatal. A versenyre nevezett minták száma bőven meghaladja majd az ötszázat. Több mint háromszáz minta már megérkezett, és legalább kétszáz minta úton van hozzánk. Nagyon komolyan veszik a versenyt a termelők. Érdekességként mondanám el, hogy még Izraelből is kaptunk egy mintát egy oda elszakadt hazánkfiától, aki kistételben készülő minőségi párlatai közül nevezett be a versenyre egy mintát – mondta el Becze István.

Gyűlnek a versenyre szánt minták

A csíkszeredai megmérettetésre szánt nedűk többsége azonban a Székelyföldről, illetve az anyaországból, Délvidékről és Felvidékről érkezik. A Hargita megyei települések közül többek közt Csíkszentdomokosról, Delnéről, Etédről, Madéfalváról, Oroszhegyről és a Kászonokból neveztek be mintákat az egyéni és jogi személyiségű termelők. A rendezvény népszerűsítésébe Hargita Megye Tanácsa is becsatlakozott: a versenybe ennek nyomán a megyei önkormányzat testvérmegyéiből is érkeznek bírálásra szánt pálinka-minták.
– A versenyre nevező gazdák többsége egyéni termelő. A profi főzők értelemszerűen kevesebben vannak, viszont több mintával, szélesebb repertoárral jelentkeznek – tette hozzá a verseny főszervezője.

Röviden a bírálókról

Raffai Tamás okleveles pálinkamester és pálinkabíráló. A Zamárdiban található Fenegyerek Pálinka munkatársa és a Pálinkatanoda szakoktatója. Több díjazott pálinka-kiválóság készítője. 2020-ban megjelent A Pálinka című könyvében többek között a pálinkakészítés lépéseit, a pálinkabírálat menetét írja le.

Vasas Beáta okleveles pálinkamester és pálinkabíráló, tíz éve a pálinkaszakma aktív résztvevője. Jelenleg a Gong pálinkaházat képviseli.

Szőke Bálint pálinkamester, pálinkabíráló, 2019-ben a X. Quintessence Pálinkaverseny legjobb magánfőzője. Rendszeres résztvevője a rangos pálinkaversenyek bíráló bizottságának. Számos kategóriagyőztes pálinkát készített kisüsti technológiával, „garázsfőzdéjében”.

Szabadics Attila pálinkamester, szakmérnök, 2014 óta pálinkabíráló, Pálos Malom magánfőző.

Szikora Dániel a Bánki Pálinkaház egyik tulajdonosa, okleveles pálinkamester, az Opera Gin főzőmestere. Sok aranyérmes és nagydíjas párlatot készített. 2017-ben a bogyós gyümölcsök közül a fekete berkenye pálinkáját az ország legjobbjának választották.

Borbáth Gabriella még gyerekkorában, nagyapja borospincéjében szívta magába a termőföld, a szőlészet és gyümölcsök, borok szeretetét. Végzett sommelier és okleveles pálinkaszakértő és pálinkabíráló.

Márton András pálinkabíráló, magánfőző, a Rézangyal pálinkamestere. 2009 óta dolgozik a pálinkaszakmában. Folyamatosan részt vesz regionális és országos pálinkaversenyek zsűritagjaként.

Aradi Péter okleveles pálinkamester, szak-
mérnök, pálinkabíráló, bérfőzető. Többszörös aranyérmes pálinka készítője. Vadgyümölcs-szakértő, a Húsos Som Egyesület elnöke.

Kovács Hagyó András a lepárló berendezéseket gyártó Hagyó Kft. ügyvezetője, innovatív világszínvonalú technológiák vezető fejlesztője. Minősített bor- és pálinkabíráló, erjedési és lepárlási szakértő.

Somogyi Csaba és Péterfi Zsolt az Erdélyi Pálinkaház működtetői. Mindketten elkötelezett hívei a minőségi, helyi gyümölcsökből előállítható pálinkáknak. Pálinkabírálóként is tevékenykednek.
Ambrus Levente családjában az ötödik generációt képviseli, aki Oroszhegyen pálinkakészítéssel foglalkozik.

Nagy Botond hét éve rendszeres résztvevője a nagyobb pálinkaversenyeknek, többszörös aranyérem- és bajnokidíj-győztes. Kedvenc gyümölcse a szőlő, valamint a törköly. Nevéhez fűződik az első kereskedelmi tételben főzött királyleányka (kategóriagyőztes) és fekete leányka szőlőpálinka Erdélyben.

Antalfi Zoltán Marossárpatakról több mint 30 éve készít pálinkakülönlegességeket. Az Erdélyi Pálinka Lovagrend alapító tagja, nagymestere.

Lőrinczi Zoltán Csíkszeredából, minőségi pálinkakedvelő, elemző. Célja a Csíki-medencében népszerűsíteni a korszerű desztillációs berendezések használatát és a gyümölcsök irányított erjesztési folyamatának részletes megismerését.

Kovács Győző erdélyi gyökerekkel rendelkezik, 2016-ban végzett a Corvinus Pálinkamesteri szakán mint pálinkamester szaktanácsadó. Magánfőzőként készít pálinkákat és oktatja is. Az Erdélyi Pálinka Lovagrend tagja.

Domján Levente