Videó – Csíkszeredában járt Radu Székely oktatási államtitkár

Csíkszeredába látogatott az oktatási minisztérium államtitkára. Aktuális témákról tárgyaltak

Többek között az Oltás és tesztelés az oktatásért! elnevezésű országos kampányról, a székelyföldi gyerekek románnyelv-oktatásáról és a speciális oktatást igénylő diákok helyzetéről is tartott megbeszéléseket Csíkszeredában Radu Székely az oktatási minisztérium államtitkára.

Radu Székely, az oktatási minisztérium államtitkára a megye vezetőségével, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség munkatársaival és a megye oktatási intézményeinek képviselőivel, valamint a Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) szakembereivel folytatott megbeszéléseket. Tegnap délután ismertették a Hargita megyei oktatási intézmények képviselőivel az Oltás és tesztelés az oktatásért! elnevezésű országos kampány lebonyolítását. Az államtitkár szerint a tanároknak önkéntes alapon kell alávetniük magukat a teszteléseknek, valamint az oltásnak, ám az oktatási minisztérium szorgalmazza a minél szélesebb körű részvételt. A kampány részleteiről a délután folyamán további egyeztetéseket folytattak a tanintézmények vezetőivel.

A tegnapi nap során különböző, a székelyföldi diákok oktatását érintő problémákat is átbeszéltek az esélyegyenlőség jegyében – tájékoztatta a sajtó képviselőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában szervezett sajtóeseményen. Szóba került a székelyföldi gyerekek speciális helyzete a román nyelv tanulása kapcsán. Elhangzott, hogy a román nyelv tanulásában nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kommunikáció elősegítését középpontba helyező módszerekre. Borboly Csaba beszámolt arról is, hogy különböző beruházások megvalósításával segítenék a Hargita megyei speciális oktatást igénylő tanulókat. Mindemellett a digitális oktatás fejlesztéséről, illetve az iskolába ingázó diákok utazási költségeinek megtérítéséről is egyeztetések zajlottak.

Magyar diákok románnyelv-tudásáról
Radu Szekely államtitkár hozzáfűzte: a székelyföldi diákok románnyelv-oktatásának egyik fő célkitűzése, hogy önállóan is boldogulni tudjanak az állam nyelvén, és a kommunikáció fejlesztését mindenképpen kiemelten kezelnék. A politikus rámutatott: a törvényi szabályozás megengedi, hogy különböző pilot-programokat indítsanak a végzős diákok esélyegyenlősége jegyében. A szakember kiemelte, hogy az oktatási minisztériumban első alkalommal kap nagyobb hangsúlyt ez a kérdés. Ugyanez igaz a speciális oktatási igényű diákokra is – tette hozzá. Az ingázó diákok utazási költségeinek megtérítésével kapcsolatosan az államtitkár kifejtette: az elszámolással kapcsolatos problémákkal küszködik a kormányzat. A politikus szerint mindenképpen fizetni fognak, de meg kell találni a törvényes elszámolási lehetőségeket, ezért az érintett intézmények türelmét kérte.

Farkas Endre