Csíkszereda 1989-ben

0
255

Az 1989-es forradalom csíkszeredai hősi halottja, Müller László emléke előtt hajtottak fejet Csíkszereda elöljárói tegnap délelőtt a Szentlélek utcai temetőben. A megemlékezést követően kerekasztal-beszélgetést szerveztek a Csíki Székely Múzeumban a forradalom csíkszeredai vonatkozásairól.

A harmincegy évvel ezelőtti, 1989-es forradalom csíkszeredai hősi halottja, Müller László emléke előtt hajtottak fejet a Szentlélek utcai temetőben Csíkszereda elöljárói. A temetői megemlékezést követően kerekasztal-beszélgetésnek adott otthont délután a Csíki Székely Múzeum. A beszélgetést Székedi Ferenc moderálta: Forró Albert tanulmányát követve emlékeztek, és az időrendi sorrendet betartva, szétbontották az akkori események szálait.

− Fontos, hogy ne csak egy megemlékezéssel, hanem oktatással, iskolák bevonásával, különböző programok által tudassuk az emberekben, és legfőképp értessük meg gyerekeinkkel, hogy mi is történt 1989-ben, és tudatosuljon bennük, hogy az a világ sosem térhet vissza – mondta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. 

A kerekasztal-beszélgetésen jelen voltak olyan személyek is, akik személyesen élhették át a forradalmi történéseket: Ferenczes István, Labancz István, Benkő Sándor, Hajdu Gábor, Csedő Csaba, Füleki Zoltán, Nagy Benedek, illetve Daczó Katalin.

− A rádió bemondta, és én – őszintén – reggelig sírtam. Csíkszeredában napokig nem volt lereagálva az, ami Temesváron történt. Szerettem volna azokkal az emberekkel együtt lenni, folyamatosan az járt a fejemben, hogy csináljunk már valamit – emlékezett vissza Labancz István.