Csíkszenttamás: ünneppé teszik az ünnepet

A Szent Anna-kápolna. Itt gyűlnek össze szentmisére a helyiek és meghívottjaik | Fotó: Turcza Hunor

Július 23–24-én szervezik meg Csíkszenttamáson a 19. Szent Anna-napokat. A polgármesteri hivatal rendezvényének immár másodjára ad otthont a Csonkatorony szomszédságában lévő Szent Anna-feredő. A közösségi ünnep célja a néptánc és a hagyományok népszerűsítése. Az idei programokat főként szombatra időzítették, azért, hogy a vasárnap valóban az ünnepé és a családé legyen – közölte lapunkkal Mákszem Hunor, a felcsíki község alpolgármestere.

Csíkszenttamás önálló községgé alakulása után 2004-ben szervezték meg – a település határában lévő Szent Anna-kápolna búcsúünnepéhez kapcsolódva – az első Szent Anna-napokat. Azóta a Szent Anna ünnepéhez legközelebbi hétvégén minden évben igyekezett a polgármesteri hivatal közösségi rendezvényeket szervezni. Ezen a hétvégén, július 23-án délelőtt a műgyepes focipályán kilenc órától focibajnoksággal kezdődik a rendezvénysor. Délután két órától a balánbányai Tanulók Házában működő ritmikustánc- és aerobikcsoport bemutatója lesz a Szent Anna-feredőnél található színpadon. Fél háromtól a helyi cselgáncsozók mutatkoznak be.

Célunk, hogy a vasárnapot, azaz az ünnepet ünneppé tudjuk tenni. Ezzel is megelőznénk azt, hogy a vasárnap a családoknál ne az öltözködésről, készülődésről, hanem a rokonok, barátok fogadásáról, az összejövetelekről szóljon. Ezért is kerültek át szombatra kulturális műsorok – sorolta Mákszem Hunor. Hozzátette: a szombati programokkal a helyi értékek bemutatására helyezik a hangsúlyt. Így délután négy órától a X. Csonkatorony néptáncfesztiválon vehetnek részt az érdeklődők, akik nemcsak a csíkszéki települések néptánccsoportjainak előadásait követhetik figyelemmel, hanem Gyenesdiás, Csíkszenttamás testvértelepülésének hagyományőrzői műsorát is. A napot a helyi fúvószenekar és a Slágerebbje koncertje, illetve Dj. Ceely bulija zárja.

Vasárnap reggel a helyi fúvósok zenés ébresztőjével folytatódnak a Szent Anna-napok, déli 12 órakor ünnepi szentmise lesz a Szent Anna-kápolnánál. Részletes program olvasható a felcsíki település Facebook-oldalán.

Bíró István

: an accessible web community