Csíkszéki Gazdanapok

Idén is megszervezik a Csíkszéki Gazdanapokat vasárnap a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ udvarán. Számos program várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, nem marad el a tombola sem, amelynek a főnyereménye egy borjú lesz.

Hatodik alkalommal rendezik meg a Csíkszéki Gazdanapokat, a helyszín pedig változatlan, idén is a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ udvara ad otthont az eseménynek.
Vasárnap reggel tíz órakor a megszokott traktoros felvonulással kezdődik a gazdanap, ezt követi a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncertfúvós Zenekar előadása. 11 órától Böjte Csaba ferences szerzetes a helyi plébánossal, Ft. Varga Jánossal közösen tartja meg a hálaadó szentmisét. Délben tartják meg a hivatalos megnyitót, amelyet lovasszámok fognak követni. Fél egykor lesz a lovas bemutató, fél kettőkor kezdődik a szekeres ügyességi verseny, ezt pedig a Székeylföldi Rönkhúzó Bajnokság követi.
Idén is keresik Csíkszék legnagyobb pityókáját. Az előzetes programtervezet szerint a nyertest 17 óra 45 perckor díjazzák. Az adománylevél átadása után az érdeklődők megtekinthetik a Bekecs néptánccsoport előadását. Mivel a nyáron Csíkszentsimon a fesztiválok helyszíne volt, ezért a gazdanapokat koncert helyett nótaest fogja zárni.
Egész napos programként megrendezik a helyi termékek vásárát is, gyerekudvar fogja várni a kicsiket, lesz fotósarok, továbbá az eseményen is fogadják az adományokat a Magyarok Kenyere program keretében a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekei számára. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, illetve az APPIA Drones sátrakban szakmai előadásokat tartanak. Többek közt a Fermag és Weidemann termékbemutatójáról, smart, vagyis okos megoldásokról a mezőgazdaságban ami a takarmányreceptek összeállítását illeti, valamint a drónok használatáról is szó lesz. Az eseményen tombolát is lehet majd venni, amelynek a bevételét a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekei számára ajánlják fel. A tombola főnyereménye pedig egy gazda által felajánlott borjú lesz.

Sz. D. O.