Csíksomlyó: rendkívüli lesz az idei zarándoklat

Fotók: Biró István

Több tízezer zarándok jelenlétére számítanak az idei csíksomlyói pünkösdszombati búcsú szervezői. A fogadalmi búcsút a járványügyi szabályoknak megfelelően tartják, kötelező lesz a Kis-és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben a maszk viselése és a fizikai távolságtartás. A búcsút megelőző és az azt követő éjszaka nem lesz virrasztás a kegytemplomban.

Többek között erről számolt péntek délután a kegytemplom előtti téren tartott sajtótájékoztatón Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A csíksomlyói pünkösdi ünnepkört május 21-én este 6 órakor szentmisével nyitják meg a ferences Mária-kegyhelyen, majd rövid imavirrasztás következik, de késő este bezárják a kegytemplomot. Tehát a korábbi évektől eltérően éjszaka nem lesz virrasztás. Május 22-én, szombaton, reggel 7 óra 30 perckor kezdődik az első szentmise a kegytemplomban – mondta Urbán Erik.

A keresztaljáknak nem javasolják a kegytemplom meglátogatását

– A kordon a kolostor előtti térről, hagyományosan fél tizenegy órakor indul. A megszokott módon és útvonalon halad, az ünnepi szentmise pedig fél egykor kezdődik a Kis-és Nagysomlyó közötti nyeregben található Hármashalom-oltárnál. A szentmise főcelebránsa Nmt. Kerekes László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke lesz, természetesen jelen lesz az érsekatya, a püspökatyák és a paptestvérek is. A meghívott szónok pedig Ft. Salamon József gyimesbükki plébános lesz. Az ünnepi szentmise 12 óra 30 perckor kezdődik – részletezte a ferences provinciális.

Felhívta a figyelmet, hogy lehetőleg az alcsíki keresztalják Fitód felől, a felcsíkiak és a gyimesiek a Nagymező utca és Pálfalva irányából közelítsék meg a szentmise helyszínét. A Székelyudvarhely és Marosvásárhely irányából érkező zarándokok a Szék útján vonuljanak fel.

– Kérjük a keresztaljákat, hogy ne álljanak meg a kegytemplom előtti téren, hanem vonuljanak egyből a nyeregbe, a kegytemplomot pedig az útról, oldalról tudják üdvözölni. Az eligazodásban segíteni fogja a zarándokokat az új mobiltelefonos applikáció, amely a Play áruházból letölthető Csíksomlyó néven – mutatott rá Urbán Erik, aki arról is beszámolt, hogy az Erdélyi Mária Út Egyesület kezdeményezte imaszalagok begyűjtése már folyamatban van, és a határon, illetve a tengeren túl is gyűjtik az imaszándékokat. Ehhez a kezdeményezéshez egyaránt csatlakozott az erdélyi és magyarországi Mária Rádió is. Az imaszalagokat a pünkösdi búcsú idején az oltár mellett helyezik el.

Forgalomkorlátozás lesz a város több pontján

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere elmondta, a hétfőn megjelent kormányrendelet értelmében csak gyalogosan, autóval és vonattal lehet megérkezni a búcsúra. Szervezett autóbuszos különjáratokkal nem érkezhetnek a zarándokok. A külföldi turisták, zarándokok részvétele lehetséges, de nem javasolt.

– Az útlezárások a pünkösdi búcsú alkalmával a hagyományos rendszerben zajlanak, tehát már péntek este 22 órától egészen pünkösdszombat este 6 óráig a Szék út, a Nagymező utca, a Kájoni János utca egészen Csomortánig, valamint az ezekhez köthető leágazó utcák le lesznek zárva. Természetesen a késő esti, éjjeli órákban a csíkszeredaiak ezekben az övezetekben tudnak járni, de reggel 6 órától teljes lezárás lesz – részletezte a megyeszékhely elöljárója. Hangsúlyozta: a lezárt útszakaszokon tilos bármilyen kereskedelmi tevékenység.

– A zökkenőmentes parkolás érdekében közzétesszük pontosan a lezárt útszakaszokat is. Csíkszeredában egészen az észak-keleti, a gyimesi oldalról, a Delne és Pálfalva alatti részen a kerülő út szabad lesz egészen Zsögödig, viszont a RAR-nál lévő körforgalomtól egészen a taplocai körforgalomig lezárt zónák lesznek, amelyeket parkolásra használhatnak az ideérkezők – mondta a polgármester.

Hozzátette: az alcsíkiakat arra biztatják, hogy a tejgyár környékén parkoljanak, de a városban is biztosítanak parkolóhelyeket. Korodi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi minisztérium és a kulturális minisztérium egyházi államtitkársága közös rendelete alapján kötelező a másfél méteres távolságtartás, a maszk használata.

A szentmise végén bemutatják a Csíksomlyói Passiót, amelynek egyrészt az is a célja, hogy a tömeg ne egyszerre induljon le a hegyről, és könnyebben be lehessen tartani a távolságtartást. A polgármester azt is elmondta, továbbra is várják az önkéntesek jelentkezését, akik a nyeregben a zarándokokat segítenék a tájékozódásban és a szabályok betartásában. Hozzátette: zarándokkártyát biztosítanak a búcsúra érkezőknek. A kártyák kiváltása nem kötelező, de ajánlott. A csíkszeredaiaknak 13 ezer zarándokkártyát biztosítanak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, azt mondta: rendkívüli helyzetet élünk, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Isten velünk van, és mindnyájan ott vagyunk otthon, ahol édesanyánk, a csíksomlyói Szűzanyánk van. Ezért a megyeelnök arra biztat mindenkit, hogy aki teheti – a szabályok betartásával – vegyen részt a búcsún.

– Negyed százezer kártyát nyomtattunk ki, amelyeket hétfő este juttatunk el a különböző főesperesi hivatalokba, és arra kérünk mindenkit, hogy az esperességeken keresztül a helyi plébániák ezeket vegyék el, és lehetőleg legkésőbb szerdán juttassák el a zarándokoknak – mondta a megyeelnök. Hozzátette: ebben az évben is lesz lovas zarándoklat. A búcsúra lóháton érkezik Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is, aki Kanadából és Ausztráliából begyűjtött imaszalagokat is hoz magával.

A csíksomlyói pünkösdi búcsús misét a Duna Televízió, az Erdélyi Mária Rádió és a csiksomlyo.ro élőben közvetíti. A csángómisét szombaton 17 órától a csíksomlyói Szent Péter és Pál plébániatemplomban tartják.

Biró István