Csíkiak a bibliamásoló küldöttségben

A csíkszeredai zarándokok a Szent Péter téren. Egyedi bibliával kedveskedtek a pápának

5061 magyarországi és határon túli magyar kapcsolódott be a dr. Benyik György atya által kezdeményezett Bibliamásoló programba. A csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium tanulóinak és tanárainak küldöttsége tegnap, a biblia átadásakor Ferenc pápával is találkozhatott.

A csíkszeredai zarándokok a Szent Péter téren. Egyedi bibliával kedveskedtek a pápának
A csíkszeredai zarándokok a Szent Péter téren. Egyedi bibliával kedveskedtek a pápának

Nem kevesebb mint 5061 személy másolt le kézzel egyenként egy-egy bibliaoldalt – így született meg a Magyarok Bibliája. A csíkszeredai Segítő Mária Gimnáziumban az ószövetségi Józsué könyvét 87 diák és tanár másolta a megadott kritériumok alapján – tudtuk meg Bogos Róberttől, a gimnázium magyar szakos tanárától.
– Az Ószövetség 4250, az Újszövetség 811 oldalt tesz ki, a teljes művet a jelentős terjedelem miatt összesen öt marhabőr borítású kötetbe kötötték be.
A kézzel másolt Bibliát küldöttség vitte ajándékul Ferenc pápának. A zarándoklatot a bibliamásolás kezdeményezője és koordinátora, a szegedi biblikus professzor, dr. Benyik György atya vezette.
A küldöttség tegnap nyilvános kihallgatáson nyújtotta át az öt kötetet Ferenc pápának. A mintegy hatvantagú küldöttségben a Segítő Mária Gimnáziumból négyen vettek részt: a csíkszentsimoni András Ákos,
a csík­madarasi Czirják Ottó, valamint két tanár, Bogos Róbert és Pál László.
– A Szentatya rengeteg ajándékot kap, de a mi adományunkra felfigyelt, és meglepődött amikor megtudta, hogy több mint ötezren másolták – mesélte Bogos Róbert. – Bele is lapozott, és elég hosszan elidőzött, érdeklődött a kötésről és külön köszöntötte a könyvkötőt, a szegedi Kádár Lászlót.
A kötetek első lapjai 1983-ban készültek, amikor a soltvadkerti lelkigyakorlatos házban az odalátogató vendégek másolni kezdték Máté evangéliumát, majd a másolás megszakadt, és tavaly
dr. Benyik György kezdeményezésére kezdődött újra. A másolásban különböző foglalkozású magyarok vettek részt alkotmánybírótól fogvatartott személyekig, korrra, nemre és felekezetre és lakóhelyre való tekintet nélkül. A Segítő Mária Gimnázium tavaly Erdély Imre vallástanár és az iskolavezetés kezdeményezésére kapcsolódott be a Kárpát-medencei akcióba.
Az MTI szerint Magyarországon még soha nem másolt kézzel ennyi ember szentírást, és egyszer sem történt meg, hogy ilyen ökumenikus összefogásból szülessen meg a magyar fordítású biblia kézi másolata.

Daczó Katalin

: an accessible web community