Csíki siker az első női teremlabdarúgó Románia-kupában

Gyulafehérváron tartották szombaton a női teremlabdarúgó Románia-kupa 2019/2020-as idényének döntő tornáját, amely csíkszeredai sikerrel zárult. Az Albu László által felkészített FK Csíkszereda ugyan a csoportkörben vereséget szenvedett, ám a vesztesek büntetőpárbaját követően elődöntőbe jutott, majd nagy meglepetésre és óriási bravúrt végrehajtva elhódította a trófeát. Szombaton a Románia-kupa mellett a 2019/2020-as női teremlabdarúgó-bajnokság ezüstérmesének járó trófeát is átvehették a csíki lányok.

Gyulafehérvár adott otthont szombaton a női teremlabdarúgó Románia-kupa 2019/2020-as kiírás mérkőzéseinek, amelyet az eredeti kiírás szerint tavaly áprilisban kellett volna megtartsanak, ám ezt a számítást is átírta a koronavírus-járvány. A pótlásra először az elmúlt év végén tettek próbálkozást, ám a szervezők nem kaptak engedélyt a Közegészségügyi Igazgatóságtól. Végül a Fehér megyei közegészségügy engedélyezte a Gyulafehérvári Student Sport számára a Románia-kupa szervezését, így szigorú körülmények között egy nap alatt játszották le a csapatok a trófeáért kiírt találkozókat.

Akárcsak a női teremlabdarúgó-bajnokságban, úgy a Románia-kupa küzdelmeiben is hat csapat vett részt: Topánfalvi Gimnázium, Gyulafehérvári Student Sport, Brassói Luca, Temesvári Raisa, Măgura Nagydisznód. A hat csapatot három párban sorsolták össze, az összecsapások győztesei bejutottak az elődöntőbe, a vesztesek pedig büntetőpárbajt vívtak a negyedik elődöntős helyért. A torna esélyese a barcasági csapat volt, a Luca ugyanis két éve még mérkőzést sem vesztett a bajnokságban, négy játékosa is a női teremlabdarúgó válogatott tagja, így nem csoda, hogy a többi öt csapat a második helyért harcolt.

Az FK Csíkszereda a csoportmeccsen a házigazda Student Sport ellen lépett pályára.

– Hiába uraltuk a meccset, a gyulafehérváriak ellentámadásokból nagyon veszélyesek volta, találataik többségét is így szerezték. Az ellenük elvesztett mérkőzés sok energiát kivett a lányokból, de sikerült talpra állni és bejutni az elődöntőbe – nyilatkozta lapunknak Albu László, a csíkiak edzője.

Az FK ugyan vereséget szenvedett a Student Sporttól, ám a másik két párharc vesztese elleni párbajcsatát megnyerte: előbb Topánfalva, majd a Măgura ellen is diadalmaskodtak. Mivel a vigaszágon jutottak az elődöntőbe, a csíki lányok az ország legjobb női teremlabdarúgó-csapata ellen vívtak a döntőbe jutásért.

– Toronymagasan nyerték az elmúlt évek pontvadászatait, két éve nemhogy legyőzni, de megszorongatni sem tudta senki a Brassói Luca csapatát, így senki nem számított arra, ami szombaton délután Gyulafehérváron megtörtént – mesélte lapunknak az FK Csíkszereda edzője. Az elődöntőben nemcsak helytálltak a csíki lányok, hanem ezt a meccset is – akárcsak a Student Sport ellenit – uralták, ám ezúttal jobban összpontosítottak a védelemre, nem engedve túl nagy teret a brassói ellentámadásoknak. És megtörtént, amire a részt vevő csapatok közül korábban senki nem számított: simán, kétgólos különbséggel nyerte meg az elődöntőt az FK Csíkszereda és megszakította a bajnoki címvédő Brassói Luca csapatának kétéves veretlenségi sorozatát!

– Noha a meccsek nézők nélkül zajlottak, a részt vevő csapatok játékosai helyet foglalhattak a lelátón. Érdekes volt hallani, ahogyan eleinte mindenki ellenünk szurkolt, majd egy-egy akciónkat megtapsolták, a találkozó vége felé pedig már minket bíztattak és velünk örültek a Luca elleni győzelem pillanatában – nyilatkozta Albu László.

Kettős cél

A 2019/2020-as női teremlabdarúgó bajnok mellett a Románia-kupa győztese is indulhat a Bajnokok Ligájában, így óriási volt a tétje a döntőnek. Ugyanakkor a győztes neve először kerül fel a trófeára, ugyanis míg pontvadászatot négy éve, addig Románia-kupát először szerveztek a női teremfocisok számára.

– A sorozat előtt azért volt öt csapatnak a célja a második hely, hiszen abban reménykedtek, hogy a Brassói Luca a bajnokság mellett simán nyeri a Románia-kupát is, így a másik döntős mehetett volna a Bajnokok Ligájába. Ez viszont megváltozott, miután mi elütöttük a döntőtől a Lucát – nyilatkozta lapunknak Albu László.

A csoportküzdelemben a csíkiak fölött aratott megdolgozott győzelem után a házigazdák könnyedén nyerték meg az elődöntőt a Temesvári Raisa ellen, így egy nap alatt immár másodszor is szemben találta magát a Student Sport és az FK Csíkszereda. A gyulafehérvári Horea, Cloșca és Crișan Kollégium sporttermében játszott Románia-kupa döntőjében többen is a Student Sport győzelmére számítottak.

– Akárcsak a csoportmeccsen, a döntőben is uraltuk a játékot, noha érződött a tanítványaimon a fáradtság, de végig harcoltak, s noha az eredmény alapján szorosnak tűnhet a csata, ez nem így volt – nyilatkozta Albu László. Az FK Csíkszereda egyébként a döntőben végig vezetett a gyulafehérváriak ellen, akik az utolsó tíz másodpercben lőtték a második góljukat, amikor már a csíki lányok „kissé kiengedtek” a díjátadóra gondolva.

– Nemcsak meglepetést okoztunk, hanem bravúrt hajtva végre nyertük meg a hazai női teremlabdarúgás történelmének első Románia-kupáját, erre pedig nagyon büszkék vagyunk – jelentette ki Albu László.

Az FK Csíkszereda egyébként két trófeával tért haza Gyulafehérvárról: a 2019/2020-as Románia-kupa mellett az elmúlt idény bajnoki ezüstérmesnek járó serleget is a csíki lányok kapták, hiszen második helyen zárták a pontvadászatot.

Habár a játék és a közelgő bajnoki rajtra való felkészülés volt a lényeg, a sikernek örül a csíki szakvezető.

– Egy nap alatt három mérkőzést játszani nagyon megerőltető, ráadásul a tét is óriási volt, így nem csoda, ha a nap végére, az utolsó meccs hajrájában már nem volt erőnk sem játszani. Ám ami fontos, hogy a klubunk és városunk hírnevét ezúttal is öregbítettük – jelentett ki Albu László.

A Románia-kupa elhódításának köszönhetően a bajnoki címvédő Brassói Luca mellett az FK Csíkszereda részt vehet az áprilisi Bajnokok Ligája küzdelmekben, amelynek a franciaországi Nimes ad majd otthont.

Nagypályás és teremlabdarúgás

Albu László sokáig nagypályás labdarúgó volt, majd teremlabdarúgásban is jeleskedett: Csíkszereda első csapatának oszlopos tagja, majd edző-játékosa volt. Gyerekcsapatot edzett nagypályán, majd az FK Csíkszereda szakmai stábjának lett tagja, végül pedig őt kérték fel a női nagypályás csapat megalakítására, amelyre 2018 nyarán került sor.

A 2018/2019-es és a 2019/2020-as idényben a női labdarúgó 3. Ligában szerepelt az FK Csíkszereda, utóbbiban csupán négy találkozót tudtak lejátszani, hiszen a koronavírus-járvány pontot tett a bajnokságra. A világjárvány miatt több gárda nem vállalta a másodosztályban a szereplést, így a hazai szakszövetség felkérte az FK Csíkszeredát, hogy csatlakozzon a másodosztályhoz, amelynek a klub eleget is tett a nyáron.

A női teremlabdarúgó-bajnokságban is elindult az FK Csíkszereda, ennek pedig az edző szerint majd a nagy pályán veszik igazából hasznát.

– Sok a különbség a nagypályás és a teremlabdarúgás között, egy viszont biztos: az a kevés játékos, aki a teremfociról átnyergel a nagypályásra, sokkal hamarabb hoz döntéseket a pályán és sokkal technikásabb társainál – mondta Albu László. Többek között ezeket tartotta szem előtt a tréner, amikor az FK női focisaival elindult a teremlabdarúgó-küzdelmekben.

– A jó focis technikás, jól gondolkodik és gyorsan jó döntéseket hoz a pályán: nos ezek fejlesztésére a teremlabdarúgás kiváló. Én mind a nagypályás, mind a teremfocis tapasztalataimat át akarom adni a játékosaimnak, emiatt neveztünk be a teremlabdarúgó-pontvadászatba is. A teremfociban azonnali megoldásra és technikás játékra van szükség, több az ütközés a játékosok között, gyorsan kell lereagálni dolgokat, jobban kell összpontosítani, hiszen a pálya mérete miatt egy elvesztett labda gólt eredményezhet az ellenfél részéről. Ugyanakkor több az egyéni játék, emiatt sokkal technikásabb, gyorsabb egy jó teremlabdarúgó, mint egy nagypályás focis. A teremben tanultak egyébként a nagy pályán jól látszanak: az a játékos, aki a test test elleni játékban jó teremben, az nem sok labdát veszít el fizikai küzdelemben nagy pályán sem – nyilatkozta Albu László.

A női teremlabdarúgó Románia-kupa eredményei

Csoportmeccsek: Raisa Temesvár – Topánfalvi Gimnázium 4–0, Brassói Luca – Măgura Nagydisznód 6–0, Student Sport Gyulafehérvár – FK Csíkszereda 6–5 (Antal 3, Szász, Bartalis).

Elődöntők: FK Csíkszereda – Luca 3–1 (Bartalis 2, Szász), Student Sport – Raisa 6–1.

Döntő: FK Csíkszereda – Student Sport 3–2 (Bartalis, Albu, Antal).

A torna különdíjai: gólkirálynő: Larisa Sârbovan (Luca); legjobb kapus: Narcisa Roman (Raisa); legtechnikásabb játékos: Maria Neacșu (Luca); legértékesebb játékos (MVP): Bartalis Barbara (FK Csíkszereda).

FK Csíkszereda: Kristály Franciska, Boér Bíborka, Albu Erika, Antal Anita, Bartalis Barbara, Sándor Ibolya, Péter Kinga, Nagy Noémi, Szász Ildikó, Szentes Szabina. Edző: Albu László.