Csergő Aranka nyolcvanéves: Tanárnőjüket ünnepelték egykori diákjai

Bikafalvi és felsőboldogfalvi tanítványai köszöntötték a hétvégén a boldogfalvi kultúrházban a mai napig aktív tanárnőjüket nyolcvanadik születésnapján, hogy visszaadjanak egy darabocskát abból a sok-sok törődésből, amiben mai napig részük van.

Csergő Aranka földrajzot és történelmet tanított a két településen huszonhat éven keresztül, de tanárként honismerettel is gazdagította diákjai tudását, ugyanakkor ő vezette az Orbán Balázs Kört és földrajzkört is tartott. A szülőföld szerelmese volt mindig, tartják róla diákjai, akik állítják, több ő, mint lelkes tanár, minden időt kihasználva megpróbált minél többet átadni tudásából és megszerettetni diákjaival szülőföldjüket. Számtalan honismereti kirándulást szervezett, és mai napig is aktívan szervezi, rendszeres kapcsolatot ápol egykori diákjaival, akik örömmel kapcsolódnak be egy-egy kirándulásba.
– A soron következő úti célunk Kalotaszeg, a hétvégén már beszéltünk róla. A tanárnő minden kirándulásra felkészülten érkezik, részletesen bemutatja az adott települést vagy helyet, és mindent elmond, amit tudnunk kell. Sokan ragaszkodunk hozzá, mert mai napig rengeteget tanulunk tőle. Nagyjából egy-egy kiránduláson harminc-negyven volt diák vesz részt – mondta el Sándor Levente egykori diákja, akit még a nyolcvanas években tanított a tanárnő, de mai napig kiváló kapcsolatot ápolnak.
Csergő Aranka Csíkrákoson született, 1968-tól, huszonhat éven át tanított Bikafalván és Boldogfalván. Legidősebb diákjai már nyugdíjasok.

Nagyálmos Ildikó