Cserépcsere a műemlék templomon

Javítják a kozmási római katolikus templomot: 31 ezer új agyagcserép kerül a tetőre.

kozmasi templom2

[dropcap]T[/dropcap]avaly vásárolták meg a cserepeket, de anyagi okokból a munkálatra, a lécezésre és cserépcserére csak az idén kerülhetett sor – tájékoztatott Szántó Ferenc, a kozmási római katolikus egyházközség gondnoka, aki elmondta, hogy a tetőzet összfelülete 730 négyzetméter, az újrafödéshez 31 ezer darab kis cserépre volt szükség.
– Egy ekkora falunak ez elég nagy erőfeszítés – magyarázta a gondnok. – Szerencsére akadtak támogatók, a megyei tanácstól idén is elnyertünk pályázat révén 50 ezer lejt, és a közbirtokosság is segít minden évben, az idén tőlük 40 ezer lejt kaptunk. Az idei munkálat összértéke 70-80 ezer lej körül van, de előre nem látott kiadások is felmerülhetnek.
A templom födésével több mint fele részben már elkészültek, és a tervek szerint pár héten belül befejezik a munkát. A helybéliek is bekapcsolódtak, naponta kalákáztak, segítettek a cserép- és a törmelékhordásban, emelte ki Szántó Ferenc, hozzátéve, hogy mivel műemlék templomról van szó, kézi erővel kell közel hordani a templomhoz a cserepeket, hogy egy gépezet feljuttassa a tetőre.

Daczó Katalin

: an accessible web community