Cselekvéssé alakítanák az elméleti tudást: Nemzetközi mélyszegénységi konferencia

Dream Roads címmel indult útjára az a nemzetközi mélyszegénységi konferencia, amely a napokban zajlik Csíkszeredában. A szombaton záruló programban szakmai előadások, műhelybeszélgetések és kulturális programok is helyet kaptak.

Igazán aktuálissá tette a csíksomlyói romatelepen történt tűzeset, hogy a mélyszegénységről és az abból fakadó problémákról átfogó szakmai beszélgetéseket tartsanak Csíkszeredában, ám az igazi apropót az ötven évvel ezelőtt, 1971. április 7–10. között Londonban megrendezett első roma világkongresszus évfordulója adta – mondta el a tanácskozás tegnapi megnyitója alkalmával András Lóránt, a főszervező Hargita Megye Tanácsa mélyszegénységi munkacsoportjának vezetője.
A Csíki Moziban tartott megnyitón a főszervező Hargita Megye Tanácsának képviseletében Borboly Csaba elnök kiemelte: közel egy éve indították útjára a mélyszegénységi munkacsoportot, amelynek létjogosultságát és szükségességét a január 7-i események még inkább igazolták.
– Az elhivatottságunk és eltökéltségünk maximális. A mélyszegénységgel foglalkozni kell, olyan kihívás ez a jelenség, amelyet sem a politikusok, sem a különböző intézmények nem kerülhetnek meg – fogalmazott a megyeelnök.

Bármikor kialakulhat krízishelyzet

Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila online jelentkezett be a konferencia megnyitóján. Az elöljáró kiemelte: Csíkszeredában is több olyan településrész van, amelyekben óriási annak az esélye, hogy „egy pillanat alatt” krízis alakuljon ki.
– A mélyszegénység problémaköre általános, az erdélyi magyar közösséget érintő kérdéskör. Ennek a kezelése soha nem oldható meg egyszerű bürokratikus eszközökkel, átfogó együttműködésre van szükség – fogalmazott a polgármester.
Teleki Balázs, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának kari kancellárja hangsúlyozta: a mélyszegénység nem januárban jelent meg. A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetője, Horváth István reményének adott hangot, hogy a konferencia megpróbálja a kutatások alkalmával összegyűlt tudást hasznosítani, cselekvéssé, gyakorlattá alakítani. A szakember kiemelte: a romakérdés nem csupán szociális, hanem morális kérdés is. A Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, Ludescher László fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Székelyföldön első alkalommal történik meg, hogy egy megyei közintézmény „zászlójára tűzi” a mélyszegénységet.
Székely Róbert, a romániai Máltai Szeretetszolgálat munkatársa elmondta: a szolgálat ebben az évben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját.
– Büszkék vagyunk arra az 1500 önkéntesre, akik nap mint nap a szegények mellett vannak és dolgoznak azért, hogy a mélyszegénységről kicsit másképp tudjunk beszélni, és pozitívabban tudjunk hozzáállni – hangsúlyozta.

Csíksomlyói felkiáltójel

– A csíksomlyói tűzeset mindannyiunk számára felkiáltójel volt. A többnapos tanácskozásunk célja szakmai perspektívákat adni, amelyekben mi olyan utakat látunk, amelyeken el lehet indulni – fogalmazott a Hargita Népe érdeklődésére András Lóránt.
A szakember kijelentette: véleménye szerint a csíksomlyói romatelepen kialakult és hasonló helyzetek kezeléséhez külső segítségre is szükség van. Ezért olyan előadókat fognak megszólaltatni a konferencia napjaiban, akik ebben a témában szakértők, tereptapasztalattal és megfelelő tudással rendelkeznek – tette hozzá.
A konferencia programja ma délelőtt is előadásokat, délután pedig műhelytevékenységeket foglal magában, esténként pedig a cigány kultúra egy-egy szeletét igyekeznek megmutatni.

Fotókiállítás és mesterségbemutató

Belülről izzó… címmel nyílik fotó­kiállítás holnap a Megyeháza Ga­lériában. A Hargita Megyei Kul­turális Központ és partnerei szervezte kiállítás megnyitója után mesterségbemutatót szerveznek az ismeretlen élethelyzetek és világok bemutatása céljából. A részletekről Ferencz Angéla, a szervező intézmény vezetője számolt be lapunknak.
– Intézményünk nagyon nehéz és szép feladatot vállalt a héten Csíkszeredában zajló Dream Road Nemzetközi Mélyszegénység Konferencia társrendezvényei szervezésében. Április 10-én, a konferencia zárónapján kulturális napot szervezünk, ahol a fotóművészet és a hagyományos tudás összekapcsolásával fotókiállítást és hagyományos, roma mesterségeket tekinthet meg a közönség – mondta Ferencz Angéla, a kulturális központ vezetője.
Hozzátette: a tárlaton bemutatott fotók különböző roma közösségek hétköznapjaiba nyújtanak betekintést, emellett pedig különböző életterekről, mesterségekről és sorsokról regélnek. A kiállító székelyföldi fotóművészek korábban részt vettek a Hargita Megyei Kulturális Központ által szervezett fotótáborokban. Mint mondta, a fotósok többsége következetesen nyomon követi egy-egy roma közösség életét. A kiállítás távolinak tűnő élethelyzeteket és világokat hozhat közelebb a látogatókhoz – fűzte hozzá.
– Azzal, hogy a fotós lát és láttat, kapcsolatot tud teremteni közösségek és kultúrák között, segíti a megismerést és a megértést. Meggyőződése, erre nagy szükség van, és a kultúra, illetve a művészetek ebben érzékenyen és hatékonyan tud „társadalmi munkát” végezni – tette hozzá Ferencz Angéla.
Az április 14-ig látogatható kiállításon Ádám Gyula, Both Gyula, Balázs Attila, Erdély Bálint Előd, Incze László, Kovács László, Magyari Hunor és Tordai Ede alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás megnyitóját követő mesterségbemutatón siménfalvi kosárfonók, alsóboldogfalvi cirokseprű-készítők, lövétei kovácsok, gyergyóremetei népviseletvarrók, kőrispataki szalmafonók és székelyszenterzsébeti zenészek nyújtanak betekintést mesterségük rejtelmeibe.
A Dream Road konferencia főszervezője Hargita Megye Tanácsa, szervező- és szakmai partnerei Csíkszereda megyei jogú város önkormányzata, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Sapientia – EMTE, Gyulafehérvári Caritas szociális ágazata, romániai Máltai Szeretetszolgálat.
A konferencia programjai a konferencia Facebook-eseményének oldalán követhetők.

Farkas Endre, Fülöp Orsolya