Cseke Attila: augusztusban kezdődik a bölcsődék építése

illusztráció

Hatvannégy új bölcsőde megépítésére hagyta jóvá a finanszírozást a fejlesztési minisztérium, közülük huszonkettő esetében a kivitelezési szerződést is aláírták, a fennmaradó negyvenkettőre pedig közbeszerzést írtak ki; augusztusban kezdik el építeni az első bölcsődét – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

A fejlesztési minisztérium közel 300 millió euróval támogatja az új, korszerű és fokozottan energiatakarékos bölcsődék építését. A szaktárca az épületek tervrajzát is elkészítette, így olcsóbban és gyorsabban építhetnek önkormányzatok új bölcsődéket minisztériumi támogatással.

Az nZeb (Near-zero energy building) bölcsődéket áramtermelés és melegvíz-előállítás céljából napelemekkel látják el, hőszigetelik, és hatékony nyílászárókat szerelnek rá. Hőpumpák segítségével meleg vizet vagy 10 Celsius-fokos levegőt vonnak fel az altalajból, aminek köszönhetően nyáron hűthető az épület, télen pedig kevesebb energiával melegíthető fel szobahőmérsékletre. Az épületekben intelligens informatikai rendszerek működtetik majd a fűtést, a klímát, a világítást, a felszerelésnek köszönhetően a bölcsődék fenntartási költsége kisebb lesz.

Méretétől függően minden bölcsőde 40–110 gyermek befogadására lesz alkalmas, az új, korszerű bölcsődékben játszó- és hálószobák, saját konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek, és elegendő kültéri játszótér.

Jelenleg 16 ezer 0 és 3 év közötti kisgyermeknek biztosít az állam bölcsődei helyeket, a helyreállítási alapból finanszírozott, a fejlesztési minisztérium által épített bölcsődékben újabb 7450 helyet hoznak létre – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

HN-információ

: an accessible web community