Csatornahálózat épül

Az idén befejeződhet Kászon­altíz község csatornahálózatának kiépítése. Az ivóvízre viszont még várni kell.

Lefektetik a vezetéket. Az ivóvízre még várni kell
Lefektetik a vezetéket. Az ivóvízre még várni kell

Daczó Katalin
daczo.katalin@hargitanepe.ro
A jelenleg zajló munkálatok közül András Zoltán polgármester kétségtelenül a Kászonaltíz község csatornahálózatának kiépítését tartja a legfontosabbnak. Szeretnék befejezni az idén, és úgy tűnik, a kivitelező Atlas Kft. tartja is az ütemet.
– Az ivóvízhálózat elkészítésére is megvan a tervünk, csak a törvény azt írta, amikor a pályázatot benyújtottuk, hogy amíg nincsen kanalizálás, addig nem hagynak jóvá vizet – mondta a község elöljárója. – Utána változtak a törvények, de most már a terveknek megfelelően kell haladnunk, mert a beütemezett pénzeket erre kell költenünk. Közben várjuk az új kiírást, hogy tudjunk pályázni az ivóvízhálózatra is, s amíg azzal a bürokrácia útját végigjárjuk, addig elkészül a csatornarendszer.
A község két falujában, Ká­szon­jakabfalván és Kászon­újfa­luban a vidékfejlesztésért, a vidéki életminőség javításáért hozott 2007/7-es számú kormányhatározat alapján épült ki a szennyvízhálózat, Kászonaltízen, Feltízen és Impéren a Környezetvédelmi Alapból. Év végéig a gerincvezeték az egész községben le lesz fektetve. A hálózat szükség esetén bővíthető lesz.
– Az lesz a nehezebbik része, amikor rá kell csatlakozni, hogy egy működő rendszer lehessen – jegyezte meg András Zoltán, majd megtudtuk azt is, hogy a szakértők javaslatára négy falunak Ká­szon­jakabfalván lesz egy közös derítőállomása, míg Ká­szon­újfaluban külön derítőállomás szolgálja ki a lakosságot.