Családnevek csatája

Családias hangulatban ünnepeltek idén Szárhegyen. Névpárbaj Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Bensőséges hangulatban zajlott Gyergyószárhegy ünnepe. Nem falunapokat tartottak, hanem az azonos nevűeket versenyeztették: fociztak, főztek, helyismeretükről adtak számot a csapatok, majd koncerten engedték ki a gőzt. A Cika Néptáncegyüttes jubileumát is megülték a községben.

Pénteken labdarúgó-bajnokságon méretkeztek meg a szárhegyi, azonos vezetéknevűekből álló csapatok. Többnyire családok neveztek a többfelvonásos vetélkedőre. Másnap volt, aki izomlázra panaszkodott ugyan, de szorgosan tett-vett az üst körül. A főzőversenyen a benevezett nyolc csapatból csak öten jelentek meg, fontos pontokat kockáztattak a hiányzók. A szabály egyszerű volt: otthoni összetevőkből finomat főzni, szépen tálalni. Amint azt Făgărășan Tibor, a zsűri egyik tagja részletezte, fontos szempontnak tartják, hogy az alapanyagok saját gazdaságból származzanak, az étel finom és a szemnek is tetszetős legyen.
A Szabó család babgulyást készített. Nyolcfős csapattal neveztek a versenybe, a legkisebb Szabó mindössze négyévesen vette ki a részét a munkából. Báránypörköltet főztek a Ferenczek.
– Az este még futkorászott – jegyezték meg az üst tartalmára mutatva.
– Legyen igazi szárhegyi – ez volt a mozgatórugó a Györffyek üstje körül. Káposztás csorbát készített a csapat, rengeteg zöldséggel, disznócombbal.
– És szeretettel, ez a legfontosabb hozzávaló – jegyezte meg a csapat szakácsa, Györffy Melinda.

Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A Leneké volt a legnépesebb csapat a főzőversenyen, huszonegyen főztek otthon nevelt Charolais marhából pörköltet, s hogy kóstoló is jusson, mintegy ötvenadagnyi ételt készítettek el. Szintén csupa házi alapanyagból készült Ördögék brassói aprópecsenyéje.
Egybehangzóan állították a versenyzők, nem a győzelemért, hanem a hangulatért neveztek a családnevek csatájára. Közösségformáló, családias hangulatú rendezvény ez, jegyezték meg többen is.
Danguly Ervin, Szárhegy polgármestere szerint ez is a cél.
– Az egy héttel ezelőtt lezajlott Egyfeszt sok energiát és anyagiakat is igényelt. De a falunapról nem akartunk lemondani, ha a szokottnál kisebbre is, de megszerveztük. Jól fogadja a közösség – mondta el az elöljáró.
Közben a vásártéren Lukács Géza fotóiból láthattak kiállítást az arra járók, este pedig Oláh Ibolya adott koncertet, az eső sem tántorította el a szórakozni vágyókat.
Vasárnap a Cika Néptáncegyüttes megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelték. Szentmisén adtak hálát a csoport munkájáért, délután vetítésen nosztalgiáztak az elmúlt három évtizedről. Este gálaműsort láthattak, utána táncházzal ünnepeltek kicsik és nagyok. Tegnap a Nagyboldogasszony-napi búcsús szentmisével zárult a program.

 

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community