2021. május 11, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Csak egy helyzetet használtak ki

Négy helyszínről is pontokkal távoztak a vendégcsapatok a labdarúgó 3. Liga 5. csoportjának ötödik fordulójában, többek között Székelyudvarhelyről is. Vendéglátóként csak a Brassói SR Municipal tudott nyerni, ám a forduló meglepetését a sereghajtó okozta, amely hazai környezetben botlasztotta meg az éllovast. A 2. Liga hetedik fordulójának legnagyobb győzelmét a koronavírus okozta, a betegség ugyanis három meccset nyert meg, két találkozót pedig más okok miatt halasztottak el. A Craiova – Rapid rangadót kiütéssel nyerték az oltyánok a pályán, a fővárosiak a stadion környékén pedig a csendőrök ellen. Az FK Csíkszereda Elit ligás csapatai közül csak a kisebbek játszottak és győzelemmel tértek haza Kolozsvárról.


Különleges forduló – röviden így lehetne jellemezni, ami a hétvégén történt a másod- és harmadosztályú labdarúgó-bajnokságban, utóbbinak az 5. csoportjában. A Hargita megyei 2. és 3., valamint az Elit ligás csapatok közül csak kettő lépett pályára a hétvégén, pedig ötnek volt kiírva találkozója még csütörtök reggel. De újabban a hazai labdarúgásban a koronavírus játssza a legnagyobb szerepet.

Kihasználatlan helyzetek

Edző, játékos, de főleg a szurkolók számára az egyik legbosszantóbb, amikor kedvenceik a soros meccsen helyzetek tömkelegét alakítják ki, de az a fránya játékszer nem akar a kapuba kerülni. Így jártak a Székelyudvarhelyi FC játékosai is pénteken délután a hazai környezetben vívott CS Blejoi elleni bajnokin. Florin Stîngă csapata ugyan végig uralta ellenfelét, irányította a játékot, rengeteg helyzetet kialakított, de a gól nehezen jött össze. Bezzeg, a vendégeknek ez egyből sikerült, a CS Blejoi ugyanis a 26. percben szinte a semmiből hozta össze a vezető találatot: egy szögletet követően Munteanu pár méterről fejelte a labdát az SZFC kapujába. A gólt követően a játék képe nem változott, az udvarhelyiek támadtak, a CS Blejoi focisai védekeztek és ellentámadással próbálkoztak növelni előnyüket, ami a szünet előtt majdnem összejött nekik, de a szerencse ezúttal udvarhelyi volt.

A második félidő első felében is sokat támadott az SZFC, ám mégis egy ellentámadás végén a vendégek jártak közel az újabb gólhoz. Az utolsó harminc percben egyre nőtt a hazaiak nyomása, ez a 76. percben góllá is érett: az 54. percben Tankó helyére beállt Szőcs egy kipattanóból szerezte meg az egyenlítést. A meccs hajrájában emberhátrányba kerültek ugyan az udvarhelyiek, játékukon ez nem látszott meg, ám hiába szorították saját térfelükre ellenfelüket, a nyomás ellenére nem sikerült a győztes találatot bevinniük. Érdekesség, hogy a döntetlent követően az SZFC nem rontott tabellás helyén, a CS Blejoj viszont kettőt is.

S hogy mennyire őrült volt a 3. Liga 5. csoportjának ötödik fordulója, azt bizonyítja az is, hogy a „szatelit-csapatok” meccsén hiába lépett pályára és rúgott gólt Ilyés Róbert, a Sepsi OSK mégis kikapott az Astra Giurgiutól Sepsiszentgyörgyön, a Kézdivásárhelyi KSE Plopeni-ből tért haza három ponttal és lépett fel a dobogóra, az egyetlen papírforma eredményt a SR Municipal érte el, amely a Kids Tâmpát győzte le a brassói párharcban. Ám mégis a legnagyobb meglepetést a sereghajtó okozta: az Olimpic Cetate Barcarozsnyón fogadta az éllovas Coronát, a brassóiak a 25. percben szerezték meg a vezetést, és amikor már mindenki arra várt, hogy lefújja a bíró a meccset, akkor Drugă a hosszabbítás utolsó – a találkozó 94. – percében kiegyenlített. A döntetlen ellenére a Corona éllovas, az Olimpic Cetate sereghajtó maradt.

Koronavírus és kizárás

A csütörtök volt a legizgalmasabb nap a hazai 2. ligában, pedig aznapra meccs sem volt kiírva. Az FK Csíkszereda – Temesvári ASU Poli 6. fordulóban lejátszott meccs után a vendégek hat játékosa lett koronavírusos, így a bánságiak kérték a szakszövetséget (FRF), hogy halassza el a 7. fordulóra kiírt meccsüket. Ugyancsak a koronavírusra hivatkozva napolta el a szakszövetség a bákói találkozót is, majd az FK kérésére a csíkiak buzăui találkozóját is. Korábban a Petrolul – Slatina meccset már elhalasztották, mivel Ploiești-en fogadja a román válogatott az osztrákokat szerdán, s a szövetség nem akarta, hogy az Ilie Oană Stadion gyepszőnyege tönkremenjen holmi másodosztályú meccs miatt.

Szintén csütörtökön a délutáni órákban a FRF kizárta a másodosztályból a CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu csapatát, aztán visszavette. A két fél ügye már régi: először a FRF nem adott másodosztályú licencet a Pandurii Lignitul csapatának, mert az tartozásokat halmozott fel. A döntést felülbírálták augusztus 24-én, így a gárda elkezdte a 2. ligás szereplést. Csütörtökön viszont megsemmisítette a FRF fellebbviteli bizottsága saját augusztus 24-i döntését és kizárta újból a Pandurii Lignitult a pontvadászatból. A klub viszont a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (TAS) támadta meg a FRF csütörtöki döntését, amely így hatályon kívül került, és így a lausanne-i székhelyű bírósági döntésig az is marad. A jogi hercehurca miatt azonban elmaradt a Pandurii Lignitul Farul elleni meccse is.

Két győzelem

Az FK Csíkszereda két Elit Ligában szereplő alakulata közül csak az egyiknek sikerült pályára lépnie. A Bajkó Barna által edzett U17-es csapat Kolozsváron a CFR otthonában játszott és Sándor Raul, Muscă Darius, Bârsan Lucian, valamint Simon Erik találataival 4–0-ra nyert a Kincses Városban. Az FK U17-es gárdája ezzel a győzelemmel valamennyire jóvá tette az elmúlt hétvégi, hazai pályán a Temesvári Poli ellen elszenvedett vereséget, és immár egyike az öt hatpontos gárdának, amely a Nyugati csoport élén áll. A korosztályos pontvadászat harmadik fordulójában is elmaradt két meccs a koronavírus miatt, a következő fordulóban a Temesvári Banatul otthonában lépnek pályára.

Az FK U19-es csapata nem utazott el Kolozsvárra a CFR elleni meccsre, mert a kincses városi gárdában többen is koronavírussal fertőződtek meg, a pontvadászatban egyébként a hatból csak három mérkőzést tudtak lejátszani.

A másik megyebeli csapat, amelynek a hétvégén sikerült győznie, az a Vasas Femina: a székelyudvarhelyi lányok a női 1. Liga hatodik fordulójában a fővárosi Carmen gárdáját 2–0-ra múlták felül Barabási Kinga és Benő Krisztina találataival úgy, hogy az 58. percben Vlădulescu egygólos hazai vezetésnél kihagyott egy büntetőt. A Vasas Femina hat fordulót követően 15 ponttal a harmadik, a Kolozsvári U Olimpia 18 ponttal az éllovas, míg a Kisbecskereki Fortuna szintén 15 ponttal a második, csupán jobb gólarányának köszönhetően előzi meg a székelyudvarhelyieket.

 

 


Kapcsolódó cikkek:

Azonnali tanácsülés: főként a járványhelyzet biztosítására szavaztak meg összegeket

Kedden online azonnali tanácsülésen szavazott meg összegeket a járványhelyzet biztosítására, valamint a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének építésére Hargita Megye Tanácsa. Az ülés azonnali...

Videó – Hargita magazin 2021. május 11.

Mai műsorunk fő témája a Hargita megyében elindított mélyszegénység-konzultáció, de összefoglalót láthatnak Radu Székely államtitkár látogatásáról, a folyamatosan fejlődő Gyergyóremetéről, valamint egy ajándékba kapott...

Vakcinaútlevél: az EU jóváhagyta a román modellt

Románia a Speciális Távközlési Szolgálat(STS) támogatásával vezeti be az unió országaiban szabad mozgást biztosító vakcina útleveleket. A szolgálat bejelentette: az EU szintjén működő műszaki...

Legfrissebb