Csak bátran! Nyelvi teadélután

Illusztráció

Lénárt Tünde száz új nyelvkönyv segítségével biztatja a homoródmenti lakosokat, hogy ne féljenek idegen nyelven megszólalni. A pedagógus szerint sokaknak a legnagyobb nehézséget a kommunikáció és ahhoz kapcsolódó bátortalanság okozza. Tíz alkalomból álló ingyenes nyelvi teadélutánt indítottak tegnap a Szentegyházi Édesanyák termében, októbertől közösen beszélnek ki egy-egy könyvet, novellát a választott művek közül.

Magabiztos nyelvhasználókat nevelnek a Szentegyházi Édesanyák – derült ki tegnap délután a szentegyházasfalusi Édesanyák termében. A NESZ Alapítvány közel száz új idegen nyelvű könyv vásárlására nyert pályázatot Szentegyháza Város Önkormányzatától, majd a helyi anyukákat összetartó egyesülettel tíz alkalomból álló programsorozatot indítottak.
– Az alsó korhatár tizenkét év, mert úgy gondoljuk, hogy az ennél fiatalabb gyermekeket más metódussal, inkább játékosan lehet tanítani – mutatott rá Lénárt Tünde szervező, hogy a kisebbek számára is vásároltak új román és angol nyelvű könyveket, de a teadélután ötlete idősebbeknek szól. Az elképzelés szerint minden új könyv kikölcsönözhető, majd a kéthetente megrendezett alkalmakon egy-két oldal elolvasásáról, de akár egész könyvekről beszélgetnek egy-egy vezető segítségével.
Lénárt Tünde úgy gondolja, sokaknak a beszéd jelenti a „mumust” egy idegen nyelv elsajátítása során, ezért az olvasmányok segítségével erre is szeretnének lehetőséget teremteni a teadélutánok alkalmával. Kiemelte: semmi sem kötelező, az ingyenes programon csak az beszél és kizárólag azon a nyelven, amelyen szeretne.
– A ’booklet’, ahogy angol nyelvben megnevezzük, olyan szintezett füzetecske, ami klasszikus történeteket különböző olvasói minőségben dolgoz fel – részletezte az újonnan vásárolt eszközök különleges tulajdonságát Lénárt Tünde, hozzátéve, hogy román nyelven egyelőre nem tudtak hasonlót vásárolni, de új könyveik vannak, ezeket is bátran kölcsönözhetik az érdeklődők. Megtudtuk, a tegnap esti találkozó a program ismertetője, valamint a rendezvény nulladik napja volt – a következő alkalommal már könyklubszerűen gyűlnek össze a helyiek.
Lénárt Tünde kiemelte, a szentegyházi elöljárók nem szabtak határt a résztvevők tekintetében, aki szeretne nyelvet tanulni a környéken, az a lakhelyétől függetlenül megteheti. Az eseményekre mindig egy-két héttel a kitűzött dátum előtt lehet jelentkezni, valamint a szervezők mindig népszerűsítik a közösségi médiában is az alkalmakat – ezért, aki most lemaradt, később bármikor, akár egy alkalom erejéig is csatlakozhat.
Az angol teadélutánokat vezető pedagógus, Lénárt Tünde szerint a programsorozat inkább szárnybontogatás, ismerkedés és szórakoztató tanulás, mintsem nyelvkurzus. Elmondása szerint nem is ez az elsődleges céljuk, a román nyelvű könyveket követő lövétei Török Enikővel közösen a kommunikáció miatti félelmet szeretnék leküzdeni a kurzusra jelentkezőkben, tervük, hogy a helyiek bátorságot kapjanak a nyelvi tudásuk használatához.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community