Civilek a lakónegyedért

Civil kezdeményezés révén újulhat meg a Bucsin negyed egyik forgalmas szakasza. A Fenyő Szövetség kezdeményezésére visszaállítanák a járdák menti zöldövezeteket, és fákat is ültetnének, hogy az összevissza parkolást meggátolják, később pedig a járdafelületeket is újrabetonoznák. Arra számítanak, hogy a lakosság is csatlakozik majd a kezdeményezéshez.

Több mint egy hete már, hogy Gyergyószentmiklóson, a Bucsin lakónegyedi 15., 16., 17. és 18. sz. tömbházaknál felhívás jelent meg, amelyben tájékoztatták a lakókat, hogy májusban elkezdődik a tömbházak előtti zöldövezetek helyreállítása. A civil kezdeményezést a Fenyő Szövetség indította. A szervezet alapítója, Musulin Péter kérdésünkre elmondta, a zöldövezetek évtizedekkel ezelőtti állapotának helyreállítását tervezik.
– A parkoló autóktól most nem is látszik, hogy itt zöldövezet volt valaha. Helyreállítanánk a pázsitot a járdák mentén, gyümölcs- és díszfákat ültetnénk, a későbbiekben pedig, de még idén, a járdafelületek javítására is sor kerülne – mondta a kezdeményező.
Hozzáfűzte, mindössze annyit kérnek, az érintett felületekre ne parkoljanak az autók. Többnyire jók a lakóktól érkező visszajelzések, de van, aki nem örül a parkolóhelyek száma várható csökkenésének. Az anyagi erőforrást a helyreállításra a fiatalember félretett pénze jelenti egyelőre, de mint fogalmazott, bízik abban, hogy mások is sajátjuknak érzik majd ezt a megmozdulást, ismerősei közül is többen jelezték már, segítenek munkával vagy pénzzel.
A polgármesteri hivatal jóváhagyására is számítanak, erre nyújtott be kérést a szövetség, várják a választ.
– A gyergyói emberről tudni kell, hogy nehezebben lépik ki a komfortzónájából, ezért próbálok egy lépést tenni előre, hátha mások is csatlakoznak. Engem nagyon zavar ez a hanyagság, gondolom, másokat is. Sokan megfordulnak külföldön, látják, hogy lehet rendezettebben élni, sokszor vágyunk a nyugati életre, de nem úgy viselkedünk. Ezen lehet változtatni most kicsit – zárta a Fenyő Szövetség alapítója.

Barabás-Pál Hajnalka