Ciucă: a költségvetés-kiigazítás pozitív

Nicolae Ciucă miniszterelnök | Fotó: gov.ro

A költségvetés-kiigazítás pozitív, és a bruttó hazai termék növekedésén alapul, amelynek köszönhetően az általános konszolidált költségvetés mintegy 30 milliárd lejjel emelkedett – jelentette ki Nicolae Ciucă a csütörtöki kormányülésen.

A miniszterelnök hozzátette, az Országos Statisztikai Hivatal (INS) első félévre vonatkozó adatai is megerősítik, hogy a kormány által hozott intézkedéseknek az energiaválság, a szomszédban zajló háború okozta biztonsági válság és az ezek miatt felmerült előre nem látható kiadások ellenére sikerült növekedést generálniuk a román gazdaságban.

Elmondása szerint az INS adatai a második negyedévben 5,3%-os gazdasági növekedést mutatnak a 2021-es év azonos időszakához képest, az első félévben pedig 5,8 százalékos a növekedés a tavalyi év első hat hónapjához viszonyítva.

„Kötelességünk továbbra is olyan megoldásokat találni és kidolgozni, amelyek a továbbiakban is támogató intézkedéseket biztosítanak a lakosság, a gazdaság számára, mert a gazdaságnak működnie kell, és a költségvetés-kiigazításban látni fogjuk, hogy ezek azok a prioritások, amelyekre ezt a kiigazítást alapoztuk” – magyarázta Ciucă.

A tervezet kidolgozásakor figyelembe vett harmadik fontos elem az európai alapok lehető legnagyobb mértékű lehívása volt – említette meg a kormányfő. Elmondása szerint kiegészítették többek között az egészségügy büdzséjét, hogy az egészségügyi szolgáltatások korszerűsítésére és támogatására irányuló valamennyi projektre az összegeket biztosítani tudják.

„A koalícióban megállapodottak értelmében elkülönítettük a szükséges összegeket, hogy a betegszabadságok kifizetése biztosítható legyen az év végéig” – emelte ki a kormányfő.

A minisztérium prioritásaival összhangban további forrásokat biztosítottak az oktatás számára is.

Ciucă hangsúlyozta, hogy a kiigazítás tervezésekor figyelembe vették a költségvetés végrehajtását, és hangsúlyozta, hogy jelenleg a kormányprogram egyik fontos pillére a beruházási terv végrehajtása.

„Július végén a beruházási programnak már csaknem 30 százalékát teljesítettük, a 88 milliárdból több mint 25 milliárdot költöttünk el. Jól tudjuk, hogy általában az év második felében megnövekszik a beruházási tevékenység az infrastruktúraprojektek esetében mind a minisztériumok, mind a helyi önkormányzatok szintjén” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy mindezeket figyelembe véve, kiegészítették a fejlesztési minisztérium büdzséjét is.

Agerpres

: an accessible web community